Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕΟΠΥΥ: Δεκτές στα φαρμακεία μόνο οι ηλεκτρονικές συνταγές

ΕΟΠΥΥ: Δεκτές στα φαρμακεία μόνο οι ηλεκτρονικές συνταγές

Παρελθόν θα αποτελούν από 1η Ιουνίου οι χειρόγραφες συνταγές για τα φαρμακεία, με απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται πως πλέον οι γιατροί θα εκδίδουν μόνο ηλεκτρονικές συνταγές για φάρμακα, ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ρυθμίσεις στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί θα εκδίδουν συνταγές για φάρμακα μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα φαρμακεία από τον Ιούνιο, θα σταματήσουν να δέχονται τις γνωστές μέχρι σήμερα χειρόγραφες συνταγές.

Σύμφωνα με έγγραφο των αρμοδίων αρχών και του ΕΟΠΥΥ, από την 1η Ιουνίου 2022, όλες οι συνταγές φαρμάκων θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσω του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Ταυτόχρονα αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία εκκαθάρισης των ιδιωτικών φαρμακείων.

Θα υπάρξει μάλιστα και μεταβατική περίοδος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαΐου. Συγκεκριμένα, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων οι τελευταίες χειρόγραφες συνταγές θα εκδοθούν από τους γιατρούς έως τις 10 Μαΐου 2022, ενώ η εκτέλεσή τους από τα φαρμακεία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 του ίδιου μήνα.

Όσον αφορά στις επαναλαμβανόμενες συνταγές για τις χρόνιες παθήσεις, που έχουν ήδη εκδοθεί χειρόγραφα έως σήμερα, αυτές αναμένεται να εκτελεστούν και μετά την 20η Μαΐου, ενώ στη συνέχεια οι γιατροί θα πρέπει να εκδώσουν νέες ηλεκτρονικές μέσω του ΣΥΣ.

Ωστόσο, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων ΕΣΥ εξακολουθούν να εκτελούν χειρόγραφες συνταγές και μετά από το πέρας της παραπάνω ημερομηνίωας, για τις περιπτώσεις των φαρμάκων που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχουν εκδοθεί μόνο χειρόγραφες συνταγές.

ΠΦΣ: Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημέρωσε τα μέλη του μέσω των Φαρμακευτικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, πως η ΗΔΙΚΑ έχει ολοκληρώσει στο περιβάλλον του e-prescription τις διεργασίες για την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών «με γαληνικά σκευάσματα, φάρμακα εξωτερικού μέσω ΙΦΕΤ, εμβολίων απευαισθητοποίησης, σκευασμάτων φυσίγγων μικρού όγκου σε πολλαπλή συσκευασία».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι περισσότερες εταιρείες προγραμμάτων λογισμικού των φαρμακείων έχουν ενεργοποιήσει (μέσω API) την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών για τις παραπάνω περιπτώσεις, απευθείας από τα προγράμματα που εκτελούνται οι υπόλοιπες συνταγές.

«Από 1η Ιουνίου 2022 όλες οι συνταγές θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσα από το ΣΗΣ, ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας εκκαθάρισης των συνταγών με τον Τακτικό έλεγχο. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που αναμένεται να γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε και να αναφερθούμε αναλυτικά στο συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.

 

 

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα