Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕξαδάκτυλος: Θα δοκιμαστούν οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών

Εξαδάκτυλος: Θα δοκιμαστούν οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών

Οι άνω των 50 ετών πρέπει να εμβολιαστούν στο 100%, γιατί θα δοκιμαστούν, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ».

Ο κ. Εξαδάκτυλος χτύπησε «καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους, λέγοντας:«Ο ιός βρίσκεται παντού. Το 65% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Βλέπουμε μια σταδιακή επιβάρυνση του συστήματος υγείας και προς το παρόν είναι ανεκτή και δεν δημιουργεί προβλήματα. Κυρίως προέρχεται από τους ανεμβολίαστους. Υπάρχει ένας κίνδυνος. Όταν από τις νεότερες ηλικίες ο ιός συναντήσει τους άνω των 50 ετών που είναι ανεμβολίαστοι, αυτοί οι άνθρωποι θα δοκιμαστούν, θα έχουμε βαρύτερες νοσηλείες και θα έχουμε και απώλειες. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, για να προλάβουν ό,τι είναι να προλάβουν».

Ερωτηθείς για τα νησιά με ιδιαίτερα επιδημιολογική επιβάρυνση και αν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, τόνισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, σε όλη την Ευρώπη, όταν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις κρουσμάτων, είναι λογικές, καθώς οι πληθυσμοί βρίσκονται σε διακοπές και λειτουργούν φυσιολογικά. Θέλω να πω, δεν υπάρχει διασκέδαση με πλήρη τήρηση των μέτρων, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό. Έχουμε κάποια περιοριστικά μέτρα, για να μην βρεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση. Περισσότερο οικονομική είναι η διάσταση του προβλήματος εκεί, και λιγότερο υγειονομική».

Στα νησιά που ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο «κόκκινο», όπως η Πάρος και η Τήνος, δεν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα; «Σε αυτούς τους προορισμούς είναι θέμα μερικών ημερών να αλλάξε, διότι έχουμε νέους που σπεύδουν για τις διακοπές τους και μολύνονται πολύ εύκολα. Δηλαδή, μέσα από ένα μαζικό γεγονός διασκέδασης προκύπτουν δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι μολύνονται και κάποιοι από αυτούς νοσούν».

Σχετικά με την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, τόνισε ότι «είναι μικρή, αλλά είνα διαρκής και θα συνεχιστεί. Τα μέτρα που έχουμε δεν είναι μέτρα που μπορούν να αναστρέψουν τη διασπορά που κινείται με διπλάσια ταχύτητα. Αλλά και δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό, καθώς έχουμε το 55% των ανθρώπων εμβολιασμένο».
Ποια είναι η πρόβλεψή του για το φθινόπωρο; «Ανησυχούμε για να μην υπάρξει ανακοπή των εμβολιαστικών ρυθμών. Αν επανέλθουν μετά το καλοκαίρι, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την εναλλακτική του rapid test σε κάποιες περιπτώσεις, ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι το ίδιο πράγμα το τεστ με το εμβόλιο. Σε καμία περίπτωση, είναι τεράστιο λάθος αν κάποιος πει “α, δεν θέλω να κάνω το εμβόλιο, θα κάνω τεστ, είμαι οκέι”. Δεν είναι οκέι, σε καμία περίπτωση. Συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα και αν μου επιτρέπετε δεν θα έπρεπε να τίθεται ή το ένα ή το άλλο. Είναι τελείως διαφορετικού βεληνεκούς μέτρα. Το ένα προσφέρει προστασία, το άλλο απλώς έγκυρη διάγνωση με όλα τα προβλήματα που έχει αυτή. Και το έχουμε δει και πρόσφατα σε δημόσια πρόσωπα. Το πρωί να είναι αρνητικοί και το βράδυ να είναι θετικοί».

Αν κάποιοι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και δεν το κατανοούν, τότε εκεί η πολιτεία θα πρέπει να κάνει το χρέος της, υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα