Ο φάκελος με τις καταθέσεις των 11 αθλητών και αθλητριών ενόργανης βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα. Μαρτυρίες που σοκάρουν και «σφίγγουν» το στομάχι.
«Τιμωρία για 200 γραμμάρια λες και ήμασταν κομμάτι κρέας… Ξύλο και κλωτσιές… Με τραβούσαν από τα μαλλιά και με έκαναν 2 γύρες… Δεν άντεχα άλλο αυτό το πράγμα… Μας έβαζαν σε σπαγγάτο κι η προπονήτρια καθόταν πάνω μας. Ουρλιάζαμε και εκείνη έλεγε θα μετρήσω μέχρι το 50 θ’ αντέξετε;», λέει η Αναστασία Σταυρακάκη, αθλήτρια ενόργανης.
Σαράντα προπονητές και προπονήτριες της εκείνης της εποχής κατηγορούνται για συστηματικό εκφοβισμό και κακοποιητικές συμπεριφορές με αρκετούς μάλιστα να είναι ακόμη εν ενεργεία. «Αναλόγως ποια ήταν η διάθεση του προπονητή. Μπορεί να τσαντιζόταν και για 200 γραμμάρια. Να σε βάζει να τρέχεις στο γήπεδο για 2 ώρες», λέει η Δήμητρα Καστρίτση, αθλήτρια ενόργανης.Τα όσα λένε πρώην αθλήτριες, μαρτυρούν τις τιμωρίες, τους ξυλοδαρμούς, τον υποσιτισμό και τον εξευτελισμό που δέχονταν στις προπονήσεις. «Με τραβούσαν από τα μαλλιά και με έκαναν 2 γύρες», λέει η Σοφία Δρέττα. Στην τρυφερή ηλικία των 6 ετών άρχισε για τη Σοφία Δρέττα η κόλαση στον χώρο της ενόργανης, μια κόλαση που υπέμενε σιωπηλά για να μην χάσει το όνειρο της: «Μου χτυπούσε τους καρπούς και όταν έκανα κάποια άσκηση μπορεί να χτύπαγα με το κεφάλι κάτω».
Μετά από 11 χρόνια συστηματικού εκφοβισμού, η 16χρονη τότε Ρία αποφάσισε να εγκαταλείψει μια για πάντα το άθλημα που κάποτε αποκαλούσε όνειρο. «Δεν άντεχα άλλο αυτό το πράγμα δηλαδή αυτή τη ψυχολογική πίεση. Ήμουν στην εθνική ομάδα και ένιωθα ένα σκουπίδι», λέει η Ελευθερία Σόφρα, πρώην πρωταθλήτρια ενόργανης.
Όλα ξεκίνησαν όταν στα μέσα περίπου του περασμένου μήνα, στάλθηκε σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από 22 αθλητές και αθλήτριες. «Οι ζυγαριές ήταν ακριβείας λες και ήμασταν κομμάτια από κρέας. Κι επειδή είχα παχύνει μου είχε στραμπουλήξει το χέρι», λέει Αναστασία Σταυρακάκη, αθλήτρια ενόργανης.