Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕννέα τρόποι να διατηρήσουμε ψυχραιμία στις αναταράξεις του αεροπλάνου

Εννέα τρόποι να διατηρήσουμε ψυχραιμία στις αναταράξεις του αεροπλάνου

Είναι μια εμπειρία πολύ οικεία για τους ταξιδιώτες αεροπλάνου: Ένα λεπτό η πτήση εξελίσσεται ομαλά και το επόμενο πράγμα που ξέρουμε είναι ότι το αεροπλάνο τραντάζεται και τρέμει προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι αναταράξεις είναι ένα πολύ κοινό μέρος των αεροπορικών ταξιδιών, αλλά αυτό δεν το καθιστά λιγότερο δυσάρεστο. Στην πραγματικότητα, έρευνα έχει δείξει ότι οι αναταράξεις είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες του πτητικού άγχους, καθώς πολλοί επιβάτες τείνουν να καταστροφολογούν και να το θεωρούν ως σημάδι ότι το αεροπλάνο πέφτει.
Εάν είμαστε από εκείνους που αγχώνονται όταν βρισκόμαστε σε ένα αεροπλάνο που … κάνει διατάσεις σε κενά αέρος, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε τις σπειροειδείς στροφές (του στομαχιού μας). Ζητήσαμε από μερικούς από τους πιο έμπειρους ιπτάμενους – αεροσυνοδούς – να μοιραστούν τις συμβουλές τους για να καταπραϋνθεί το νευρικό μας σύστημα κατά τη διάρκεια αναταράξεων:
Ας εστιάσουμε στο γεγονός ότι τα αεροπλάνα είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν αναταράξεις

«Πρώτα και κύρια, ας καταλάβουμε ότι το αεροπλάνο είναι σχεδιασμένο να πετά μέσα από αναταράξεις», λέει η Λόρα Νότιγχαμ, αεροσυνοδός της Delta Air Lines με έδρα την Ατλάντα. «Κανένα πρόβλημα δεν έχει το αεροσκάφος. Οι πιλότοι είναι άριστα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες και ξέρουν πώς να χειρίζονται έμπειρα τις αναταράξεις. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται αναταράξεις: άνεμος, αλλαγές στη θερμοκρασία του αέρα, καταιγίδες κ.λπ.»
Πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο φόβος είναι να τον κατανοήσουμε, επομένως η εκμάθηση της επιστήμης των αναταράξεων μπορεί να χαλαρώσει τους ανήσυχους επιβάτες. Ας εστιάσουμε στα γεγονότα για να αποφύγουμε κλιμάκωση σε κατάσταση ανησυχίας.
«Οι αναταράξεις του αέρα είναι σύνηθες φαινόμενο. Mια χρήσιμη τεχνική για να μειώσουμε το άγχος των ταξιδιωτών είναι να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των αναταράξεων», λέει η Γιουλάντα Αρμστρογκ, αεροσυνοδός της Eastern Airlines και εκπαιδεύτρια αεροπορικών μεταφορών στη Γουιάνα. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αναταράξεις φαίνεται πιο επιζήμιες από όσο φαίνεται. Η (αεροπορική) βιομηχανία θα πρέπει να κοινοποιήσει τη ρητορική ότι «θα πρέπει να αναμένονται αναταράξεις, κάτι που μπορεί αντιθετικά (να κάνει καλό) σε όσους φοβούνται.
Ας ασκηθούμε στον διαλογισμό και τις βαθιές αναπνοές
«Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει το άγχος από την εφηβεία μου», λέει η Ντομένικα Χιμένεζ, αεροσυνοδός με έδρα τον Ισημερινό της Eastern Airlines. «Μια συμβουλή που με βοηθά τώρα στην καριέρα μου στους ουρανούς είναι η αργή αναπνοή. Το να προσέχω την αναπνοή μου επιβραδύνοντας την εισπνοή και την εκπνοή άλλαξε το παιχνίδι. Με βοηθά να παραμένω ήρεμη κατά τη διάρκεια των αναταράξεων και επίσης να κάνω τη δουλειά μου».
Η εταιρεία διαλογισμού Headspace έχει συνεργαστεί με διάφορους αερομεταφορείς, όπως η JetBlue Airways και η United Airlines για να προσφέρουν καθοδηγούμενη χαλάρωση κατά την πτήση. Η Νότιγχαμ σημείωσε ότι η Delta προσφέρει πλέον μαθήματα διαλογισμού με επικεφαλής εκπαιδευτές Peloton ως μέρος των επιλογών ψυχαγωγίας της.
«Διαλογιστείτε ή πάρτε μια βαθιά ανάσα για να επιβραδύνετε την αναπνοή σας», συμβουλεύει, προσθέτοντας ότι οι σύντομοι διαλογισμοί μπορούν να βοηθήσουν τους επιβάτες να αισθάνονται με μεγαλύτερη επίγνωση και άνετα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Ας ανακαλύψουμε περισπασμούς
«Τι καλύτερος τρόπος να χαλαρώσουμε από το να αποσπαστεί η προσοχή μας;» λέει η Νότιγχαμ. «Ας εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που έχουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ακούσουμε μουσική ή να δημιουργήσουμε εκείνη τη λίστα υποχρεώσεων (που δεν κάνουμε ποτέ)».
Ας εξερευνήσουμε τις ταινίες και τα σόου στην οθόνη μπροστά από το κάθισμά μας, ή ας κατεβάσουμε ό,τι μας ψυχαγωγεί πριν από την πτήση. Εάν ταξιδεύουμε με παρέα, ας του/της μιλήσουμε για κάτι που δεν σχετίζεται με την πτήση. Η ιδέα είναι να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας εστιασμένο.
«Αυτό που θα κάνω συνήθως είναι να συμμετάσχω με τον επιβάτη σε μια φιλική, άσχετη συνομιλία για να ”απαλύνω” το μυαλό του από τυχόν ανήσυχες σκέψεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της αναταραχής», λέει η Χιμένεζ. «Του προσφέρω και κάτι να πιεί. Ένα χαμόγελο και μια απόσπαση της προσοχής έχουν επιτυχία».
Ας πάρουμε μια παγοκύστη
«Μερικοί επιβάτες δεν φοβούνται τόσο τις αναταράξεις, αλλά πραγματικά φοβούνται μήπως αρρωστήσουν», λέει η Νότιγχαμ.
Ευτυχώς, υπάρχουν κόλπα που θα μας βοηθήσουν να ανακουφίσουμε τα συναισθήματα της ναυτίας. Εάν αισθανόμαστε ότι αρχίζει να μας πιάνει ναυτία, η Νότιγχαμ προτείνει να μιλήσουμε σε μια αεροσυνοδό και να ζητήσουμε μια συσκευασία πάγου.
«Τίποτα δεν θεραπεύει τη ναυτία πιο γρήγορα από μια παγοκύστη στο πίσω μέρος του λαιμού», σημειώνει.
Ας μιλήσουμε με μια αεροσυνοδό
«Ας ενημερώσουμε την αεροσυνοδό μας εάν αγχωνόμαστε, ώστε να μπορούμε να σας υποστηρίξουμε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας», λέει η Κιμ Χόουαρντ, αεροσυνοδός της Avelo Airlines με έδρα το Κονέκτικατ.
«Είχα πελάτες που έρχονταν στο αεροπλάνο δακρυσμένοι», πρόσθεσε. «Θα τους ψιθυρίσω: «Είστε ανήσυχος ταξιδιώτης;» Απαντούν: «Ναι, μισώ τις αναταράξεις». Θα ρωτήσω τον αριθμό της θέσης τους, θα τους καθησυχάσω πριν από την απογείωση και θα τους ελέγξω σε όλη τη διάρκεια της πτήσης».
Τόνισε ότι οι αεροσυνοδοί κάνουν περισσότερα από (το να προσφέρουν) ένα απλό σνακ. Εκπαιδεύονται επίσης να διατηρούν την τάξη και να προωθούν την ασφάλεια — και να το κάνουν με ευγένεια. Επομένως, ας μη διστάσουμε να απευθυνθούμε (σε μια αεροσυνοδό) εάν χρειαζόμαστε επιβεβαίωση ή ακόμα και μια στιγμή απόσπασης της προσοχής.
Ας δώσουμε προσοχή στις ανακοινώσεις

Εάν οι αναταράξεις μας προκαλούν άγχος, ας δώσουμε προσοχή στις ανακοινώσεις από το πιλοτήριο, καθώς οι πιλότοι συχνά προειδοποιούν τους επιβάτες σχετικά με τον αναμενόμενο μη φυσιολογικό αέρα.
«Μια ανακοίνωση από τον πιλότο μας κατά τη διάρκεια των αναταράξεων είναι επιτυχημένη (ως προς την ανακούφιση του πτητικού άγχους)», λέει ο Χάουαρντ. «Ο πιλότος συχνά διαβεβαιώνει τους πελάτες ότι οι αναταράξεις θα είναι σύντομες κατά τη διάρκεια των αλλαγών υψομέτρου. Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αναταράξεων. Μερικά είναι πιο σοβαρά από άλλα. Όμως, τις περισσότερες φορές είναι ήπιο και για μικρά χρονικά διαστήματα».
Ας ζητήσουμε αλλαγή θέσης
Αν παρατηρήσουμε ότι το αεροπλάνο δεν είναι γεμάτο και νιώθουμε άβολα ή ανασφαλή εκεί που βρισκόμαστε, ας σκεφτούμε να ζητήσουμε από την αεροσυνοδό να αλλάξει θέση.
«… Αν παρατηρήσουμε ότι ένας επιβάτης είναι πραγματικά νευρικός για το ταξίδι του στον αέρα και κάθεται προς τα πίσω, προσφέρουμε να τον φιλοξενήσουμε ξανά σε ένα άλλο σημείο του αεροσκάφους όπου οι αναταράξεις μπορεί να είναι ελαφρύτερες, όπως μπροστά από το αεροσκάφος ή κοντά στα φτερά», λέει η Χιμένεζ.
Ας σκεφτούμε ότι οι επαγγελματίες έχουν τον έλεγχο
«Έχω συναντήσει επιβάτες των οποίων οι αντιδράσεις στις αναταράξεις κυμαίνονταν από ήπιο έως σοβαρό άγχος κατά τη διάρκεια της καριέρας μου», λέει η Άρμστρονγκ. «Η ιδανική τεχνική μου είναι η επιβεβαίωση. Οι επιβάτες θέλουν να ξέρουν ότι είναι ασφαλείς».
Κάθε φορά που νιώθει άγχος στη δουλειά, η Άρμστρονγκ υπενθυμίζει στον εαυτό της ότι είναι εξοπλισμένη με τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να θεραπεύσει δύσκολες καταστάσεις και είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια όλων των επιβατών. Αυτή η κατανόηση – ότι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες όπως η Άρμστρονγκ έχουν τον έλεγχο – μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους των επιβατών.
«Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, όταν συνάντησα επιβάτες με μεγάλο άγχος, το οποίο μείωσε την ικανότητά τους να συνεργάζονται με τις διαδικασίες μας, ανακοίνωσα: «Κυρίες και κύριοι, παραμείνετε ήρεμοι. Οι αεροσυνοδοί έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο», θυμάται. «Αμέσως, οι επιβάτες έγιναν ήρεμοι και συνεργάσιμοι».
Η Χιμένεζ είπε ότι υπενθυμίζει στους ανήσυχους επιβάτες ότι τα αεροσκάφη είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους μεταφοράς και ότι οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί είναι άριστα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες.
«Ενώ το να πετάς στον ουρανό μπορεί να είναι τρομακτικό, το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να μας κρατά ασφαλείς και ολόκληρο το προσωπικό του είναι εκπαιδευμένο για να σε κρατά ασφαλή και άνετο», σημειώνει.
Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας – από πριν
Η ανακούφιση από το άγχος μας για τις αναταράξεις ξεκινά πριν από την επιβίβαση. Εάν φροντίζουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας πριν από την πτήση, θα νιώσετε πιο άνετα στο αεροπλάνο.
«Είναι πάντα καλύτερο να είσαι καλά προετοιμασμένος για την πτήση σου», είπε ο Χάουαρντ. «Ενυδατωθείτε το προηγούμενο βράδυ. Φέρτε τα αγαπημένα σας σνακ, βιβλία, περιοδικά και, σήμερα πια, μπορείτε να κατεβάζετε ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, (αυτό) κάνει μια πτήση (να έχει) λιγότερο άγχος».

 

 

πηγή huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα