Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔΝΤ: Έρχονται χρεοκοπίες χωρών της Ευρώπης

ΔΝΤ: Έρχονται χρεοκοπίες χωρών της Ευρώπης

Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του υψηλού χρέους, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κύρια αιτία η ισχυροποίηση του δολαρίου που καθιστά πιο δύσκολες τις αποπληρωμές.

Όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πρόγραμμα που έχουν τα πλούσια κράτη για να βοηθούν τα φτωχότερα πρέπει να είναι ταχύτερο και ευρύτερο.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υπογράμμισε ότι περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε προβληματικά επίπεδα.

«Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.

ΔΝΤ: Πληθωριστικό ράλι και επιτόκια

Το ράλι στις τιμές παγκοσμίως έχει ανοίξει έναν κύκλο επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τη Federal Reserve, εξέλιξη η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά το αμερικανικό νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υπέρογκο προβληματικό χρέος αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απειλεί να προκαλέσει ένα ιστορικό τσουνάμι χρεοκοπιών.

«Η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το δολάριο έχει πληθωριστικές συνέπειες», είπε η Γκόπιναθ. «Αυτό καθιστά τη νομισματική πολιτική για αυτούς πολύ πιο δύσκολη αυτή τη στιγμή και υπάρχουν χώρες που έχουν δανειστεί σε δολάρια, κάτι που καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων».

Και πρόσθεσε ότι απαιτείται πλέον πιο συντονισμένη, ευρεία και άμεση δράση από τις πλουσιότερες χώρες.

ΔΝΤ: Περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η Γκίτα Γόπιναθ, είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει τρόπους για να βοηθήσει τη χώρα πέρα από τον γύρο έκτακτης χρηματοδότησης που παρείχε στην αρχή του πολέμου.

«Εξετάζουμε άλλες επιλογές, πολλά άλλα πράγματα, που θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές τους είναι σε θέση να διατηρήσουν την οικονομία σε τροχιά όσο το δυνατόν καλύτερα και να αποτρέψουμε τον υπερπληθωρισμό» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά αποτελούν μεγάλες ανησυχίες και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις αρχές για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα