Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να αναγνωρίσουν κάθε νόμιμη αλλαγή...

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να αναγνωρίσουν κάθε νόμιμη αλλαγή ονόματος και φύλου που έγινε εντός ΕΕ

Ως αντίθετη προς τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, χαρακτηρίζεται με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τυχόν άρνηση κράτους-μέλους να αναγνωρίσει την αλλαγή ονόματος και φύλου που πραγματοποιήθηκε νόμιμα σε άλλο κράτος μέλος.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο απαντώντας σε σχετικό αίτημα Ρουμάνου πολίτη, ότι αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης ρύθμιση κράτους μέλους η οποία δεν επιτρέπει την αναγνώριση και την καταχώριση, στη ληξιαρχική πράξη γέννησης υπηκόου του εν λόγω κράτους μέλους, της αλλαγής ονόματος και ταυτότητας φύλου τα οποία αυτός απέκτησε νομίμως σε άλλο κράτος μέλος, εν προκειμένω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που η αίτηση αναγνώρισης της αλλαγής αυτής υποβλήθηκε μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Παράλληλα το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η άρνηση κράτους μέλους να αναγνωρίσει αλλαγή ταυτότητας φύλου που αποκτήθηκε νομίμως σε άλλο κράτος μέλος εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής. Το φύλο, όπως και το όνομα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικής ταυτότητας. Η διαφορά μεταξύ των ταυτοτήτων που προκύπτει από μια τέτοια άρνηση αναγνώρισης δημιουργεί δυσχέρειες ως προς την απόδειξη της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου προσώπου στην καθημερινή ζωή, καθώς και σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής, διοικητικής και ιδιωτικής φύσεως.

Πηγή:ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα