Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔιαβητικοί: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ''ψαλίδι'' σε αναλώσιμα

Διαβητικοί: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ”ψαλίδι” σε αναλώσιμα

Η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ να πάρουν πίσω την απόφαση για περικοπές στα αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας, ζητούν οι διαβητικοί, οι οποίοι ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα (22/8) κινητοποιήσεις με παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας. Σφοδρή είναι και η αντίδραση των μητέρων παιδιών με διαβήτη τύπου 1.

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου, προβλέπει τη μείωση στην αποζημίωση για τους αισθητήρες νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες εν είδη τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου 1.

Η μείωση φτάνει περίπου τα 130€ το μήνα, καθώς η αποζημίωση, από 45€ ανά αισθητήρα μειώνεται στα 20€. Για να λειτουργήσει μάλιστα η συγκεκριμένη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες ανά μήνα.

Οι αισθητήρες αυτοί, σύμφωνα με τους ίδιους τους ασθενείς, είναι άκρως απαραίτητοι γιατί λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, και μπορεί ο ίδιος ο ασθενής, ο φροντιστής, πολύ περισσότερο ο γονιός των παιδιών να επεμβαίνει, όταν το παιδί πάει να κάνει υπογλυκαιμία και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα.

«Τα παιδιά μας και οι άνθρωποι μας βρίσκονται σε κίνδυνο! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση, για περικοπές των  αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς. Τα παιδιά μας, οι άνθρωποι μας δεν μπαίνουν στο ζύγι της πολίτικης της κυβέρνησης, στη λογική κόστους οφέλους», λένε οι διαβητικοί ασθενείς.

Σε κόντρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Το θέμα των περικοπών στα αναλώσιμα πυροδότησε κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό.

Σε σχετικό tweet, ο κ. Ξανθός τονίζει πως, με αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη απόφαση του ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (αντλίες ινσουλίνης σε συνδυασμό με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης), που εξασφαλίζουν καλή ρύθμιση, μείωση επιπλοκών και ποιότητα ζωής.

«Η κοινότητα των διαβητικών και οι Σύλλογοι ασθενών διαμαρτύρονται έντονα και απαιτούν συνέχιση της δωρεάν κάλυψης των συσκευών αυτών και των αναλωσίμων τους. (…) Είναι ζήτημα σεβασμού του δικαιώματος των διαβητικών στην καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι θέμα ασφάλειας και αξιοπρέπειας των ασθενών και των οικογενειών τους», ανέφερε ο ίδιος.

Απαντώντας στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επισήμανε πως οι ασθενείς με διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν:

«Θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη. Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρεα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται».

«Διαχρονικές οι πολιτικές περικοπών αναλώσιμων στους διαβητικούς»

Σύμφωνα με τους ίδιους τους ασθενείς ωστόσο, η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρόνια τώρα μέσω των κανονισμών των παροχών του ΕΟΠΥΥ, το γνωστό ΕΚΠΥ, προχωρούν βήμα-βήμα μέσω των περικοπών, στη λογική ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του θα έχει και τις ανάλογες παροχές, όπως λένε χαρακτηριστικά

«Άλλωστε, η ίδια η απόφαση του ΕΟΠΥΥ, ομολογεί ότι στηρίζεται στους νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και στη λογική των κλειστών προϋπολογισμών. Στα πλαίσια αυτά, εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων προς τα κάτω με το κόστος των παροχών των ταινιών μέτρησης σακχάρου γενικότερα για τους διαβητικούς όπως οι ίδιοι παραδέχονται. Πέρα για πέρα αντιδραστική και προκλητικά ταξική η παραπάνω απόφαση. Για τα παιδιά των εργαζόμενων, για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς οι κατακτήσεις της επιστήμης όπως είναι οι νέοι τύποι των αντλιών ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη δεν θα είναι διαθέσιμοι. «όποιος θέλει να πάει στην ελεύθερη αγορά να τ’ αγοράσει!!» «500€ για την αντλία το πολύ, ενώ αυτή στοιχίζει 7.000€ και 20€ για τον αισθητήρα ενώ στοιχίζει 50€», σημειώνουν οι ασθενείς και προσθέτουν ότι ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους ανασφάλιστους διαβητικούς, που «καταταλαιπωρούνται για τα φάρμακά τους και τα αναλώσιμα, και άλλοι χρόνια πάσχοντες, ενώ ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη, αφού μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις κάτω από ειδικές διαδικασίες, δίνονται κάποιες εγκρίσεις για αντλίες, μετρημένες στα δάκτυλα, όταν μόνο τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες».

Οι μητέρες των παιδιών με διαβήτη τύπου 1, καταγγέλλουν την απόφαση του ΕΟΠΥΥ

Ένα στα 300 παιδιά και εφήβους πάσχει από διαβήτη τύπου 1, ενώ οι ασθενείς συνολικά γι’ αυτόν τον τύπο του διαβήτη φτάνουν το 1 εκατομμύριο.

Οι μητέρες παιδιών με διαβήτη χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης και δηλώνουν πως η στέρηση των παιδιών τους από τη δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικά μέσα «δεν θα περάσει».

«Οι Μητέρες παιδιών με διαβήτη τύπου 1 καταγγέλλουμε την απόφαση του ΦΕΚ4204, η οποία στερεί από τα παιδιά μας την πρόσβαση σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, για την ασφαλή ρύθμιση του διαβήτη. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δωρεάν κάλυψη αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τα παιδιά μας και για όλους! Ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας η μόνη μας διέξοδος», λένε οι ίδιες και ζητούν να μην υπάρχει καμία εξαίρεση και διαχωρισμός στις δωρεάν παροχές από το ΕΟΠΥΥ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα