Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔημοσκόπηση: Διχασμός πολιτών για την άρση του lockdown- Τι θέλουν να ανοίξει...

Δημοσκόπηση: Διχασμός πολιτών για την άρση του lockdown- Τι θέλουν να ανοίξει πρώτο

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Οι πολίτες είναι ανήσυχοι για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η προθυμία να εμβολιαστούν έχει εκτοξευθεί. Σχετικά με το lockdown το 35% επιθυμούν άμεση χαλάρωση και το 34% εκτιμά ότι χρειάζεται μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Οι περισσότεροι πάντως εκτιμούν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σχετικά με την άρση lockdown οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Επίσης, ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.

 

Το 42% εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, το 30% επιθυμούν να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).

Στο ερώτημα για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, το 62% τους αποτιμά αρνητικά (24% μάλλον αρνητικά, 38% σίγουρα αρνητικά) και το 30% θετικά (12% σίγουρα θετικά, 18% μάλλον θετικά).

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες, το 59%, ανησυχούν για τις νέες μεταλλάξεις (30% πολύ, 29% αρκετά), το 20% μέτρια, ενώ μικρή είναι η ανησυχία του 15% των ερωτηθέντων (6% λίγο, 9% ελάχιστα έως καθόλου). Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ λιγότερο ανήσυχη είναι η ηλικιακή ομάδα 17 έως 29 ετών.

Σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, το 42% εκτιμούν ότι οφείλεται στην εφαρμογή των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, το 24% εκτιμά ότι ευθύνεται η χαλαρή τήρηση μέτρων και περιορισμών, το 18% οι ανεπαρκείς έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων και των περιορισμών, το 20% απαντά ότι στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλαν οι διαδηλώσεις, το 10% οι νέες μεταλλάξεις και το 6% οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΣΚΑΪ και της Pulse για την αποδοχή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Η πλειονότητα, το 82% απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο (61% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι), ενώ οι αρνητικές απαντήσεις είναι μόλις 16% (8% μάλλον όχι, 8% σίγουρα όχι).

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.306 ατόμων το διάστημα 26 – 28 Μαρτίου 2021.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/dimoskopisi-dichasmeni-i-polites-gia-tin-arsi-tou-lockdown-ti-na-anixi-proto

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα