Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔημογραφικό SOS για αρκετές περιοχές μεταξύ αυτών και ο ακριτικός Έβρος

Δημογραφικό SOS για αρκετές περιοχές μεταξύ αυτών και ο ακριτικός Έβρος

Μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζεται η δημογραφική εικόνα σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο ακριτικός νομός Έβρου, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες στα “Δημογραφικά Νέα” και αφορούν την εξαετία από το 2014 έως και το 2019, δηλαδή το διάστημα πριν από την πανδημία ενώ  εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση από το 2019 και έπειτα, έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ακριβέστερα στην ανάλυση των “Δημογραφικών Νέων”, που επιμελούνται οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βύρων Κοτζαμάνης και κ. Βασίλης Παππάς, αποτυπώνεται με τον πλέον φανερό τρόπο ο “θάνατος” αρκετών περιέχων. Ο λόγος για αυτό είναι η γερασμένη ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού τους καθώς και  τα ισοζύγια γεννήσεων/θανάτων σε αυτούς. Συνεπώς όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόβλεψη παρουσίας μόνιμου πληθυσμού σε αυτούς σε 20-30 χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος “Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας “…οι εθνικοί μέσοι όροι δεν είναι αισιόδοξοι, για ορισμένες γεωγραφικές ενότητες της χώρας όμως, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα”, καθώς και ότι “η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν μία σειρά ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και όχι μόνον οι βασικές συνιστώσες”, ΄πως η γονιμότητα, η θνησιμότητα, η εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση, αφού πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, ερχόμενο σε συνέπεια των πολιτικών μεταπολεμικά, από τις οποίες απουσίαζαν οι προβλέψεις της περιφερειακής ανάπτυξης και οι δημογραφικές πολιτικές.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, τα φυσικά ισοζύγια πουθενά δεν είναι θετικά, δηλαδή να υπάρχουν περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σε  Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, χωρίς ωστόσο αυξητικές τάσεις του πληθυσμού.

Στον αντίποδα ο βόρειος Έβρος, δηλαδή οι περιοχές Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από την άλλη οι δήμοι Σουφλίου κα Αλεξανδρούπολης μικρότερο, γεγονός που οφείλεται στις μετακινήσεις κατοίκων οικισμών από τον βόρειο Έβρο στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Πηγή:e-evros.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα