Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου: Πώς καθιερώθηκε το έθιμο με τη…...

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου: Πώς καθιερώθηκε το έθιμο με τη… συνοδεία σκορδαλιάς

ΗΕθνική εορτή της 25ης Μαρτίου έχει συνδυαστεί με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Γιατί όμως έγινε αυτή η γαστρονομική επιλογή για τη συγκεκριμένη ημέρα και πότε καθιερώθηκε το έθιμο.

Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει από την εποχή των Βίκινγκς, καθώς εμφανίστηκε ως εμπορικό προϊόν περίπου το 800 μ.Χ.. Στη συνέχεια οι Βάσκοι κατά την περίοδο του Μεσαίωνα ξεκίνησαν και εκείνοι το εμπόριό του, ενώ με το πάστωμά του κατάφεραν να τον διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ήταν απαραίτητο για τα ταξίδια τους, μεταδίδει το newsbeast.gr.

Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος, που είναι ένα πολύ θρεπτικό ψάρι, ήρθε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κέρδισε τη θέση του ως το «πιάτο» της ημέρας για την 25η Μαρτίου.

Πώς έγινε εθνικό φαγητό για την 25η Μαρτίου

Ο λόγος που έγινε το εθνικό φαγητό της εθνικής επετείου για την επανάσταση του 1821, είναι πως λόγω της Σαρακωστής η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Μαζί με τον μπακαλιάρο όμως η παραδοσιακή σκορδαλιά έχει την τιμητική της ως συνοδεία με το νόστιμο ψάρι, με τη συνταγή να είναι εξαιρετικά εύκολη.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα