Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία"Βόμβα" στο τραπέζι για ανοικτά καταστήματα την αργία της 26ης Δεκεμβρίου

“Βόμβα” στο τραπέζι για ανοικτά καταστήματα την αργία της 26ης Δεκεμβρίου

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικής της 26η Δεκεμβρίου ή να ανοίξουν μία έξτρα Κυριακή τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν κανονικά την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου. Πρόκειται ωστόσο για θεσμοθετημένη αργία εδώ και περίπου 2,5 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, οι έμποροι ζητούν τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου καθώς όπως τονίζουν, φέτος οι Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα είναι δύο, σε αντίθεση με πέρσι που ήταν τρεις. Επιπλέον, τονίζουν πως το 70% του τζίρου των εορτών γίνεται εφόσον οι μισθωτοί λάβουν το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα λοιπόν, την τελευταία Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων.

Πρόκειται μία απόφαση που εάν παρθεί θα δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς η 25η και η 26η Δεκεμβρίου αποτελεί θεσμοθετημένη αργία εδώ και τρία χρόνια.

Στο θέμα εμμέσως τοποθετείται και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σε σχετικό της έγγραφο αναφέρει: «Με βάση τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στη διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης πως η τελευταία Κυριακή του έτους συμπίπτει με την 26η Δεκεμβρίου, 2η ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 ν. 4554/2018. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, εντοπίζεται στο ότι η Κυριακή που συμπίπτει με αργία μετατίθεται, κατά το άρθρο 16 ν. 4177/2013, μόνο στις περιπτώσεις των πρώτων Κυριακών των εκπτώσεων και όχι για τις λοιπές εκ του νόμου καθοριζόμενες Κυριακές.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετάθεση της τελευταίας Κυριακής του έτους σε άλλη Κυριακή, όταν αυτή συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους, δεν επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο νέο πλαίσιο για τις επίσημες αργίες που καθορίστηκε με το άρθρο 60 ν. 4808/2021. Και καταλήγει πως «με βάση λοιπόν τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στη διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021».

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, όπως και την επόμενη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου. Οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣEΛΠΕ) προτείνει ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα