Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑύριο αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Αύριο αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Κρίσιμη η αυριανή ημέρα για τους αγρότες. Στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους. Δηλώνουν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Αλλεπάλληλες συσκέψεις σήμερα στα μπλόκα, μηχανοκίνητη πορεία και συγκεντρώσεις αγροτών σε κόμβους και πόλεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο και υπενθυμίζει ότι στη Θεσσαλία δόθηκαν περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και έως το τέλος Ιουνίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας
Αγρότες απο τα Νεα Μουδανιά Χαλκιδικής επιχείρησαν νωρίτερα να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, να καταθέσει ψήφισμα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς αποκλείστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, στην Εθνική οδό, στο ύψος του Λακκώματος. Λίγη ώρα αργότερα οι αγρότες επέλεξαν να φύγουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στο μπλόκο των Μουδανιών.

Την ίδια ωρα στο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έθεταν ως πρωταρχική επιδίωξη τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Φλώρινας – Πορεία με τρακτέρ μέχρι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία
Κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής της Φλώρινας. με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και αμέσως μετά ακολούθησε μια πορεία μηχανοκίνητη τόσο μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, αλλά έφτασαν με τα τρακτέρ τους και έως το τελωνείο Νίκης, στα σύνορα της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατρανώσουν, όπως αναφέρουν τα αιτήματά τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

Έως το τέλος Ιουνίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες δήλωσε ο υπ Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Στην Θεσσαλία η κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερο από μισό δισ. ευρώ. Έχουμε καταβάλει τα 190 εκατ. ευρώ μέσω ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν παρουσιάζει καμία καθυστέρηση. Έχουμε την κρατική αρωγή που υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις αλλά δόθηκαν απαντήσεις αναλυτικά τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον κ. Τριαντόπουλο» είπε ο υπουργός στο Real fm.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ υπενθύμισε ότι αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνεται και το μέτρο 5.2 ενώ ξεκαθάρισε ότι ρεύμα σε σπίτι αγρότη δεν έχει κοπεί. Ο συνομιλητής του, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης υπενθύμισε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική βούληση για πάταξη της αισχροκέρδειας.

Στις Σέρρες οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά την Εγνατία οδό στον κόμβο του Στρυμονικού
«Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ένα μπλόκο στον κόμβο του Στρυμονικού θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων – Υποβολή υπομνήματος με τα αιτήματά τους στην Αντιπεριφέρεια
Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, κατέκλυσαν την πόλη. Συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, αγρότες από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ρεπόρτερε της ΕΡΤ «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ. Σήμερα θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις των αγροτών σε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας ενόψει και της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης.

Στην πανελλαδική σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες θα αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα