Αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, αλλά και των θανάτων ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο, καταγράφεται τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 18.425 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο μόλις 99.081 εργαστηριακών τεστ. Από τα νέα κρούσματα 6.786 εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.652 στη Θεσσαλονίκη. Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που δηλώθηκαν στον Οργανισμό ήταν 62 και αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσον όρο το τελευταίο επταήμερο καταγράφηκαν 56 θάνατοι την ημέρα λόγω της νόσου, έναντι 46 την εβδομάδα 21 με 27 Μαρτίου.
Από χθες τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις έχουν ισχύ για εννέα μήνες και τα πιστοποιητικά νόσησης για έξι μήνες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 365, έναντι 356 προχθές και 351 την περασμένη Παρασκευή. Προχθές εισήχθησαν στα νοσοκομεία 348 ασθενείς με COVID-19 και εκδόθηκαν 166 εξιτήρια λόγω ίασης. Πλέον η κάλυψη των απλών κλινών νοσηλείας που έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι στο 63,33% και των κλινών ΜΕΘ COVID στο 76,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον τέσσερις στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου. Το μεγάλο ποσοστό σχετίζεται, αφενός, με το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (για πολλούς συμπληρώνεται πλέον έτος από τη δεύτερη δόση) και τη σταδιακή έκπτωση της ανοσιακής απάντησης του οργανισμού, αφετέρου, με το γεγονός ότι πλέον η πλειονότητα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Οπως άλλωστε ανέφερε πρόσφατα σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, «σε έναν πληθυσμό όπου το 100% των πολιτών θα ήταν πλήρως εμβολιασμένο, θα περιμέναμε και το 100% των διασωληνωμένων λόγω COVID-19 να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αντίστοιχα, όταν είναι υψηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό, είναι υψηλό και το ποσοστό των εμβολιασμένων που διασωληνώνονται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες, και τυπικά, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις έχουν ισχύ για εννέα μήνες και τα πιστοποιητικά νόσησης για έξι μήνες. Η επέκταση της διάρκειας ισχύος των πιστοποιητικών, στο πλαίσιο της εναρμόνισης όλων των χωρών της Ε.Ε. σε μια ενιαία στρατηγική στο συγκεκριμένο θέμα, προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το περασμένο Σάββατο και η οποία τέθηκε σε ισχύ από χθες. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε πιο σκληρή πολιτική σε αυτό το θέμα αφού τα πιστοποιητικά εμβολιασμού –πριν από την έκδοση της απόφασης– έληγαν στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τα πιστοποιητικά νόσησης στους τρεις μήνες μετά τη διάγνωση της COVID-19. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση δεν έχουν –τουλάχιστον προς το παρόν– ημερομηνία λήξης.
Πηγή: Καθημερινή