Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑυτοκίνητο: Πώς θα καταθέσετε τις πινακίδες από το κινητό ή τον υπολογιστή...

Αυτοκίνητο: Πώς θα καταθέσετε τις πινακίδες από το κινητό ή τον υπολογιστή σας

Τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματος τους σε καθεστώς ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες έχουν και φέτος οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή τους προκειμένου να γλιτώσουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023, το τεκμήριο διαβίωσης ή ακόμη και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν μπορούν να καταθέσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου τις πινακίδες του οχήματός τους μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, “myCar” , ωστόσο σε περιπτώσεις κλοπής ή καταστροφής του οχήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να υποβάλουν τη δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Τα 5 SOS που πρέπει να γνωρίζετε
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την κατάθεση των πινακίδων τους τα εξής:

Τα πρόστιμα

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που κυκλοφορούν τα οχήματά τους μετά τη δήλωση ακινησίας. Ωστόσο το πρόστιμο αυτό αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη του οχήματος. Σημειώνεται ότι η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση». Υπενθυμίζεται δε πως η άρση ακινησίας του οχήματος γίνεται με την υποβολή σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα με την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Πώς γίνεται η ψηφιακή ακινησία του ΙΧ – Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι για να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς Taxisnet στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myCar ” .

Εν συνέχεια:

α. Θα πρέπει να επιλέξουν ή να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία.

β. Θα πρέπει να καταχωρήσουν τον ΤΚ της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

γ. Μετά θα πρέπει να δηλώσουν υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης ο οποίος θα πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

δ. Αλλά και να υποβάλουν την αίτησή τους και εάν είναι μοναδικοί ιδιοκτήτες, τότε το σύστημα τους δίνει αριθμό αίτησης και τους ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, τότε ενημερώνονται για το αίτημά τους, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Για ποια ΙΧ επιτρέπεται η ψηφιακή ακινησία

Σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας μπορούν να μπουν μόνο επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

ΔΟΥ: Σε ποιες περιπτώσεις δηλώνεται η ακινησία

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα πρέπει να δηλωθεί η ακινησία του οχήματος στην αρμόδια ΔΟΥ. Αναλυτικά αυτές είναι εξής:

α. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

β. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

γ. Πλειστηριασμού του οχήματος.

δ. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

ε. Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

ζ. Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.

η. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

θ. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

ι. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

κ. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

λ. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

Οι συνιδιοκτήτες

Όταν το όχημα τεθεί σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας θα πρέπει να συμφωνούν όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

 

 

Πηγή:enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα