Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑπλήρωτοι κινδυνέουν να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην Υγεία

Απλήρωτοι κινδυνέουν να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην Υγεία

Απλήρωτοι κινδυνέουν να μείνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 4ο τρίμηνο 2022 (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.

Σχετική επιστολή προς τη ΔΥΠΑ και τους διοικητές της 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ Θριάσιο, απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΕ Θριάσιο, με την οποία ζητά να εκταμιευθούν τα κονδύλια για την πληρωμή των δεδουλευμένων του 4ου τριμήνου 2022 συμπεριλαμβανομένων των απλήρωτων πρόσθετων εφημεριών, να αυξηθεί η αποζημίωση για τις εφημερίες, τις υπερωρίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές και να αποκατασταθεί η μισθολογική αδικία σε βάρος των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων της Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ).

Αναλυτικά η επιστολή:

Δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 4ο τρίμηνο 2022 (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας,

Εξοργιστικό είναι ότι χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες τους από τον Ιούλιο 2021 και σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης για εφημερίες των γιατρών σε κλινικές και ΜΕΘ COVID.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών καθώς και των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία».

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι:

για τους εργαζόμενους του Προγράμματος Προεργασίας Προεργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών, προβλέπεται αμοιβή ίση με τον κατώτατο μισθό, που δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών, ενώ και με την πληρωμή της μισθοδοσίας του Οκτωβρίου έγιναν απαράδεκτες περικοπές, όπως π.χ. στους 12 εργαζόμενους του προγράμματος στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο
για τους εργαζόμενους του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία» εξακολουθεί η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, η μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου και οι περιορισμοί στην αποζημίωση εργασίας νυχτερινή και σε Κυριακές και αργίες.
Αποτελεί πρόκληση να συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων και οι περικοπές βασικών μισθολογικών δικαιωμάτων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο που είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.

Την αγανάκτηση μας «φουντώνουν» οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δις (και επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης) για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (πρόσθετες και τακτικές εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές, υπερωρίες) καθώς και η πρόσθετη αποζημίωση στις ειδικότητες COVID

► να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.

► Οι εργαζόμενοι μέσω Προγραμμάτων της Δ.ΥΠ.Α στο Δημόσιο να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζομένους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία και την προϋπηρεσία τους.

► να αναγνωρισθεί πλήρως η προϋπηρεσία στα προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και να ληφθούν υπόψη αναδρομικά για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων.

► να χορηγηθουν επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα