Παράταση έως τις 30 Ιουνίου δόθηκε στους πολίτες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησία τους, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου βρέθηκε στην εκπομπή του ΕΡΤNews, «Update» για τις ποινές που θα ισχύσουν σε όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα πυροπροστασίας.
Ο κ. Φωστηρόπουλος αρχικά τόνισε πως: «Είναι παράταση δήλωσης στην πλατφόρμα, οι καθαρισμοί των οικοπέδων πρέπει να έχουν γίνει ήδη. Η πλατφόρμα άνοιξε στις 27 Πέμπτη δηλαδή, μόλις χθες. Αλλά υποχρέωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων είναι ούτως ή άλλως διαχρονικά από την 1η Μαΐου που ξεκινάει αντιπυρική περίοδος. Απλά τώρα κάνουν τη δήλωση. Το λέω γιατί πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν μπερδευτεί και νομίζουν ότι δόθηκε παράταση στον καθαρισμό των οικοπέδων».
Ο Δήμαρχος είπε πως, «είμαστε σύμφωνοι από τη στιγμή που εμείς το δουλεύαμε όλα αυτά τα χρόνια και ξέρουμε πως λειτουργεί το σύστημα. Δηλαδή, σκεφτείτε ότι στο Φάληρο έχουμε καταγράψει περίπου στα 190 οικόπεδα, γνωρίζουμε από αυτά τους 100 ιδιοκτήτες. Τα υπόλοιπα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς τα καθαρίζουμε. Οι ιδιοκτήτες αν κάποια στιγμή εμφανιστούν, έχουν μια επιβάρυνση».
Σχετικά με τους πολίτες που καθαρίσουν το οικόπεδό τους και το δηλώσουν, ο κ.Φωστηρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Έχετε κάνει τις υποχρεώσεις σας απέναντι, όχι στην πολιτεία, απέναντι πρώτα από όλα στον ίδιο σας τον εαυτό. Γιατί προστατεύετε την περιουσία σας, αλλά και στους γείτονές σας. Άρα κάνετε αυτό που ήταν αυτονόητο όλα αυτά τα χρόνια και απλά έχετε μια καινούργια υποχρέωση που μέσω του ψηφιακού συστήματος του gov.gr, απλά θα δηλώσερε ότι έχετε κάνει την υποχρέωσή σας, ότι έχετε καθαρίσει το οικόπεδο(…).
Είπε πως ελέγχεται αν όντως έχει καθαριστεί το οικόπεδο. «Όλα αυτά τα χρόνια με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου κάνουμε αυτή τη δουλειά. Τώρα απλά γίνεται πιο οργανωμένα σε επίπεδο πολιτείας και μπορεί να γίνει και ο έλεγχος. Δηλαδή μας ορίζει πλέον υπεύθυνα μέσα στο σύστημα και εμείς ως Δήμοι συμμετέχουμε».
«Όσοι δεν εκτελέσουν τον καθαρισμό κινδυνεύουν από πρόστιμο πολύ μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ έως 54.000»
Τόνισε πως: «Πλεον και νομοθετικά, υπάρχει με ελάχιστο τα 200 ευρώ, είναι 0,50 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο, η υποχρέωση του πολίτη ως πρόστιμο για τον καθαρισμό του οικοπέδου σε περίπτωση που δεν το έχει δηλώσει και από εκει και πέρα όσοι δεν εκτελέσουν τον καθαρισμό κινδυνεύουν από πρόστιμο πολύ μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ έως 54.000. Το ένα πρόστιμο έχει να κάνει με τη δήλωση στην πλατφόρμα. Το άλλο πρόστιμο έχει να κάνει με την αμέλεια και την παράβαση της πυροσβεστικής διάταξης που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες οφείλουμε να καθαρίσουμε τα οικόπεδα.
Εμείς επίσης, οι Δήμοι ακόμα και γι’ αυτά τα λεγόμενα ορφανά οικόπεδα – όλα αυτά τα χρόνια – αλλά και τώρα, έχουμε υποχρέωση να τα καθαρίζουμε».
Σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες όσα κλαδιά ή ξερά χόρτα καθαρίσουν, ο Γιάννης Φωστηρόπουλος εξήγησε πως: «Οι δήμοι έχουν υποχρέωση να μαζεύουν τα απορρίμματα, τα οικιακά και τα επαγγελματικά, δηλαδή τα μπάζα, τα στρώματα και τα κλαδιά. Είναι υποχρέωση η οποία γίνεται θεωρητικά με ένα αντίτιμο.
Παρόλα αυτά, αν εμάς ο συμπολίτης μας – και φαντάζομαι και στους άλλους Δήμους – μας καλέσει και μας πει ότι εμείς στην οδό τάδε, έχουμε βγάλει από το οικόπεδό μας τα ξερά. Παρακαλούμε πολύ να τα μαζέψετε. Θα πάει η υπηρεσία του Δήμου και μάλιστα θα φροντίσει να πάνε εκεί που σωστά θα πρέπει».
Υπενθύμισε πως: «Μιλάμε αυτή τη στιγμή για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εντός των ρυμοτομικών ορίων. Δεν μιλάμε για τα δάση. Δεν μιλάμε για όλα αυτά τα οποία μπορεί να υπάρξουν στην επαρχία».
Τέλος εξήγησε για το Φάληρο αλλά και περιοχές που δεν είναι καλά οργανωμένο το Κτηματολόγιο πως: «Στο πεδίο που αφορά τον ειδικό αριθμό Κτηματολογίου, επειδή το Παλαιό Φάληρο έχει το παλαιό Διοικήσεως Πρωτευούσης, μπορούν να βάλουν τις συντεταγμένες, το χ, ψ, προκειμένου να ενημερωθούμε και εμείς θα μπούμε και θα το δούμε».