Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑνεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Τι ισχύει για τα rapid test

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Τι ισχύει για τα rapid test

Υποχρεωτική είναι η επίδειξη πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που παρέχουν την εργασίας τους με φυσική παρουσία, σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ.

Οι εργαζόμενοι που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να κάνουν μία φορά την εβδομάδα rapid test έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τι ισχύει για την άδεια των εργαζόμενων λόγω Covid

Τη δυνατότητα να παρέχουν την εργασία τους με τηλεργασία έχουν οι νοσήσαντες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από τον COVID-19 για το χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών εάν αυτό είναι εφικτό.

Ωστόσο εάν αυτό είναι δεν είναι εφικτό, τότε δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορονοϊό SARS-COV-2 για το ίδιο χρονικό διάστημα. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Επιπλέον, δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες, ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Οι ισχύουσες διατάξεις περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθούν να εφαρμόζονται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα