Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑλκοόλ και οδήγηση: 7 συνηθισμένες και επικίνδυνες παρανοήσεις

Αλκοόλ και οδήγηση: 7 συνηθισμένες και επικίνδυνες παρανοήσεις

.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και ο χειμωνιάτικος καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται να καθίσουμε στο τιμόνι, αφού η οδήγηση απαιτεί πλήρη νηφαλιότητα, αλλιώς γινόμαστε επικίνδυνοι, ενώ μπορεί να τιμωρηθούμε με αυστηρά πρόστιμα, αφαίρεση διπλώματος έως και φυλάκιση. Πολλοί πιστεύουν, ότι μπορούν να παρακάμψουν τις παρενέργειες και τις συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ εφαρμόζοντας διάφορα τρικ ή απλά από παρανόηση.

Δείτε 7 τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Αρκεί να είμαστε κάτω από το όριο αλκοόλ
Ο ελληνικός Κ.Ο.Κ. προβλέπει ως ανώτατο όριο αλκοόλ στον οργανισμό ενός οδηγού 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν γίνεται η μέτρηση με αλκοολόμετρο. Ωστόσο, ακόμη και κάτω από τα συγκεκριμένα όρια μπορεί να μην είμαστε 100% σε θέση να οδηγήσουμε, αν καθίσουμε στο τιμόνι κουρασμένοι ή αν έχουμε λάβει κάποια φάρμακα που επηρεάζουν τις ικανότητες μας συνδυαστικά με το αλκοόλ. Άρα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες αυτές τις παραμέτρους και όχι μόνο τα προβλεπόμενα όρια.

Περδίκι μετά από δύο ώρες ύπνο
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποβάλλει το αλκοόλ με μέσο ρυθμό 0,1 τοις χιλίοις ανά ώρα. Αν το έχουμε ρίξει λοιπόν έξω τη νύχτα και έχουμε καταναλώσει αρκετά αλκοολούχα ποτά, τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και μετά από μερικές ώρες ύπνου, επειδή θα βρισκόμαστε πιθανότατα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Για να πιάσουμε το όριο, αρκεί να πιούμε μισό λίτρο μπύρα, ένα ουίσκι ή μια βότκα, ενώ με ένα λίτρο κρασί φτάνουμε το 1,6 τοις χιλίοις και απαιτούνται πάνω από δέκα ώρες αποχής από την οδήγηση. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα σφηνάκια, επειδή πίνονται με τη μια και ξεπερνάμε τα όρια σε χρόνο μηδέν.

Ο καφές φρεσκάρει
Δεν είναι αλήθεια, ακόμη και αν νιώθουμε έτσι. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία ουσία -ούτε η κατανάλωση νερού- δεν μπορεί να μειώσει την αρνητική δράση της αλκοόλης κατά την οδήγηση. Το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο είναι ο ύπνος και η ξεκούραση.

Αντέχουμε το ποτό
Πρόκειται για τραγικό κλισέ. Φυσικά υπάρχουν διαφορές μεταξύ π.χ. ενός άνδρα βάρους 110 κιλών και μιας γυναίκας βάρους 60 κιλών. Ωστόσο από ένα σημείο και μετά οι διαφορές είναι εξαιρετικά μικρές και η αλκοόλη επιδρά το ίδιο αρνητικά ανεξαρτήτως φύλου και βάρους.

Με τα βαριά γεύματα μπορούμε να πίνουμε
Οι λιπαρές τροφές επιβραδύνουν απλά την απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό, ωστόσο πρόκειται μόνο για μία σύντομη καθυστέρηση, η οποία δεν ανάβει το πράσινο φως για να καταναλώσουμε περισσότερα ποτά.

Δεν μεθάμε, αν δεν ανακατεύουμε τα ποτά
Δυστυχώς, δεν είναι έτσι, αφού κάθε σταγόνα αλκοόλ που καταναλώνουμε περνά ανεξαρτήτως ποτού στο σώμα μας. Η αλήθεια είναι όμως, ότι αν μπερδέψουμε τα ποτά, μπορεί να νιώσουμε δυσφορία, τάση για εμετό, κλπ., ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεθάμε, αν πίνουμε μόνο τσίπουρο ή κρασί.

Μας καλύπτει η ασφάλεια
Λάθος. Στους όρους όλων των ασφαλιστικών προγραμμάτων αναφέρεται ρητά, ότι απαγορεύεται η οδήγηση υπό την κατανάλωση αλκοόλ ή με χρήση ουσιών και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει η ασφαλιστική κάλυψη. Αν εμπλακούμε σε ατύχημα και είμαστε σε κατάσταση μέθης, τότε θα
βρεθούμε ακάλυπτοι και θα πληρώσουμε όλες τις ζημιές οι ίδιοι, ενώ υπάρχουν βεβαίως και ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα από την Τροχαία.

Πηγή:ieidiseis.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα