Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑδιανόητη ακρίβεια: Σουβλάκι με 4 ευρώ, ελλείψεις στο ηλιέλαιο που αυξήθηκε 10...

Αδιανόητη ακρίβεια: Σουβλάκι με 4 ευρώ, ελλείψεις στο ηλιέλαιο που αυξήθηκε 10 ευρώ σε 10 ημέρες!

Πανικό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκαλούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, αλλά και σε όλες τις πρώτες ύλες, που οδηγούν στην… εκτόξευση των τιμών στο fast food. Οι ανατιμήσεις που σημειώνονται στην αγορά, επηρεάζουν ακόμα και το φθηνό σουβλάκι, καθώς έχει αυξηθεί η τιμή του κρέατος, αλλά και των άλλων συστατικών του «εθνικού φαγητού». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ηλιέλαιο είχε 16 ευρώ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και πλέον έχει πάει στα 26 ευρώ το δεκάλιτρο, μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, ενώ υπάρχει και σοβαρή έλλειψη. Με το κρέας να έχει άνοδο 25 με 30%, όπως είναι λογικό αυτές οι αυξήσεις αρχίζουν να φαίνονται και στον καταναλωτή. Οι τιμές στο σουβλάκι πηγαίνουν από τα 3 στα 3,50 ευρώ και ο γύρος από τα 3,50 στα 3,90. Πρόκειται για μία αύξηση περίπου 10%, ενώ η πίεση παραμένει ισχυρή για τα καταστήματα fast food.

Τιμές αρνητικού ρεκόρ καταγράφει και η βενζίνη και σε συνδυασμό με την κακοκαιρία Φίλιππος που «χτυπάει» τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, πολλά νοικοκυριά ανησυχούν για το πώς θα καταφέρουν να διαχειριστούν αυτή την ενεργειακή κρίση που έχει να κάνει και με το πετρέλαιο θέρμανσης και με το φυσικό αέριο, αλλά και με το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσα σε μόλις έναν μήνα, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα η αύξηση που παρατηρείται είναι τεράστια, γεγονός που αναγκάζει τους καταναλωτές είτε να μην αγοράζουν καύσιμα, είτε να μειώσουν κατά πολύ τις ποσότητες.

Η τιμή της απλής αμόλυβδης την 1η Ιανουαρίου του 2022 ήταν 1,74 ευρώ/λίτρο, κάτι που συνεπάγεται πως μέσα σε δύο μήνες, η τιμή έχει αυξηθεί πάνω από 34%. Παρόμοια αύξηση βλέπουμε και στο diesel, αφού την 1η Ιανουαρίου του 2022 η τιμή του ήταν κατά μέσο όσο 1,48 ευρώ/λίτρο και τώρα φτάνει το 1,68 ευρώ/λίτρο. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι μέσες τιμές καυσίμων διαμορφώνονται ως εξής:

αμόλυβδη 95 οκτ. 2,031
αμόλυβδη 100 οκτ. 2,174
diesel κίνησης 1,836
υγραέριο κίνησης 1,118
πετρέλαιο θέρμανσης 1,486

 

Πηγή:Reader.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα