Σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές το ποσοστό προστασίας από την ιλαρά ήταν πάνω από 90% και στο 100% για την ερυθρά
Τα παιδιά που δεν τους αρέσουν τα εμβόλια μπορεί σύντομα να έχουν μια εναλλακτική λύση με ένα ανώδυνο έμπλαστρο δέρματος, λένε οι ερευνητές.
Όπως έδειξαν οι πρώτες δοκιμές, σε 190 βρέφη στη Γκάμπια, το ποσοστό προστασίας από την ιλαρά ανήλθε πάνω από το 90% και στο 100% για την ερυθρά μετά τη λήψη μίας δόσης εμβολίου μέσω του εμπλάστρου.
Το έμπλαστρο περιέχει μια σειρά από μικροσκοπικές βελόνες που διεισδύουν ανώδυνα στο δέρμα για τη χορήγηση του εμβολίου, είπαν οι ερευνητές.
«Αν και είναι νωρίς, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και έχουν προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό. Αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε μωρά και μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας τεχνολογία επιθεμάτων», δήλωσε ο ερευνητής Ed Clarke, επικεφαλής βρεφικής ανοσολογίας στη Μονάδα Medical Research Council The Gambia στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Όπως εξήγησε, τη μεγαλύτερη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή έχουν τα εμβόλια της ιλαράς, αλλά η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα εμβόλια.
Τα επιθέματα θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης σε φτωχότερες χώρες, είπαν οι ερευνητές. Θα μπορούσαν να είναι ευκολότερα στη μεταφορά, ενδεχομένως να μην χρειάζονται αποθήκευση σε συνθήκες ψύξης και δεν χρειάζεται να χορηγηθούν από ιατρό.
Σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα εμβόλια σε έμπλαστρα θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία και μια εναλλακτική λύση χωρίς πόνο σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια, είπαν οι ερευνητές.
Η δυνατότητα εμβολιασμού με έμπλαστρο μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνει περισσότερους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Μετά την ανακοίνωση της εξάλειψης της ιλαράς το 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κρούσματα του εξαιρετικά μολυσματικού και επικίνδυνου ιού τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του δισταγμού των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Τώρα σχεδιάζονται μεγαλύτερες δοκιμές των επιθεμάτων, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και να δοθούν περισσότερα δεδομένα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 29 Απριλίου στο περιοδικό The Lancet.