Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈρχεται 4η δόση εμβολίου για τους ανοσοκατασταλμένους

Έρχεται 4η δόση εμβολίου για τους ανοσοκατασταλμένους

Τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού φαίνεται πως θα κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι αλλά και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο υφυπουργός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το εμβόλιο και την πανδημία του κορονοϊού σημείωσε πως: «Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς σε όλες τις χώρες και επιβάλλει την αλλαγή στρατηγικής. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκθετικής αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού από την συγκεκριμένη μετάλλαξη και αυτό υπό το πρίσμα των μεγάλων συναθροίσεων που γίνονται την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων».

Συμπλήρωσε, δε, πως: «Ήμασταν σε ένα σημείο περιορισμού των επιδημιολογικών δεδομένων με την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά πριν την επέλαση της Όμικρον ορθώς αλλάζει η στρατηγική και ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων με σκοπό να προλάβουμε αυτό που άλλες χώρες βιώνουν ήδη».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο ρίσκο στην μετάθεση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για μετά τις γιορτές και εάν χαθεί έτσι πολύτιμος χρόνος σημείωσε πως στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή και θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και την εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί μετά τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος είπε πως: «Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία και διαχείριση διαφορετικών ζητημάτων. Η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να μείνει ανοιχτή, τα σχολεία να συνεχίσουν την δια ζώσης διδασκαλία και παράλληλα να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το σύστημα υγείας να παραμείνει σε ετοιμότητα.

Όταν παίρνεις κάποια μέτρα θα πρέπει πρώτα να δεις το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων και μετά να δεις τα επόμενα βήματά σου, λαμβάνοντας υπόψη τις τρεις παραμέτρους που ανέφερα. Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, έχουμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και μάλιστα συγκεκριμένου τύπου αυξημένης προστασίας. Όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών εκεί υπάρχει άλλη προσέγγιση με την αναγκαία αξιολόγηση της επικινδυνότητας» σημείωσε.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στην χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου τονίζοντας πως αυτή θα γίνει σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, σε ανοσοκατασταλμένους ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς με βάση τις προηγούμενες δόσεις και χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας. «Εκεί η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει. Θα ακούσουμε τις υποδείξεις των ειδικών σε σχέση με το αν θα αφορά και τους ηλικιωμένους».

«Στους άνω των 60 ετών η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού λειτούργησε, έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολιασθέντων το τελευταίο διάστημα, προχωράμε πολύ ικανοποιητικά. Η υπόδειξη των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν και την όποια άλλη εξέλιξη στην δυναμική διαδικασία της αντιμετώπισης του κοροναϊού», επεσήμανε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και όπως είπε αυτά «λειτούργησαν ικανοποιητικά μέχρι τώρα».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα