Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον ψηφιακό εγγραμματισμό των εργαζομένων

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον ψηφιακό εγγραμματισμό των εργαζομένων

Μεγάλο είναι το ποσοστό των εργαζομένων στη Ελλάδα που δεν χρησιμοποιεί καθόλου ψηφιακές συσκευές, σύμφωνα με έρευνα για τις εργασιακές δεξιότητες που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων (41,5%) δεν χρησιμοποιεί καθόλου ψηφιακές συσκευές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. To 11,7% χρησιμοποιεί ψηφιακές συσκευές σχεδόν σε ολόκληρο τον εργασιακό τους χρόνο και το 10,9% τις χρησιμοποιεί τον μισό ή λίγο περισσότερο χρόνο εργασίας. Αναλυτικότερα η συχνότερη χρήση γίνεται από υπαλλήλους γραφείου, τεχνικούς – τεχνολόγους και τα ανώτερα στελέχη, ενώ η μικρότερη χρήση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Ως προς τον χρόνο χρήσης των ψηφιακών συσκευών αυτοί που δηλώνουν ότι αφιερώνουν τον μισό ή περισσότερο από τον χρόνο εργασίας τους στην ανάγνωση εγχειριδίων και τεχνικών εγγράφων βρίσκεται στο 3,9%, ενώ το ποσοστό όσων ασχολούνται με πολύπλοκους υπολογισμούς βρίσκεται περίπου στο 4,1%. Ακόμα το ποσοστό με βάση το φύλο είναι υψηλότερο στο σύνολο των ανδρών απ’ ό,τι στο σύνολο των γυναικών (10,2% έναντι 9,7%) ενώ διαφοροποιείται ανά συνδυασμό φύλου και επαγγέλματος, καθώς τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους άνδρες με εξαίρεση τους τεχνικούς-τεχνολόγους και τους υπαλλήλους γραφείου, με τον συνδυασμό φύλου και ηλικίας, γνωστικών διαδικασιών είναι περισσότερος στους άνδρες 35-54 ετών και στις γυναίκες 15-34 ετών (10,7% και 12,2%, αντίστοιχα).

Στον αντίποδα οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι ειδικευμένοι τεχνίτες δηλώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ενασχόλησης με καθήκοντα που απαιτούν έντονη σωματική εργασία ενώ οι ειδικευμένοι τεχνίτες, οι τεχνικοί-τεχνολόγοι και οι επαγγελματίες δηλώνουν συχνότερα καθήκοντα που απαιτούν επιδεξιότητα δακτύλων.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ:https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%95-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9B%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91-%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97.pdf

Πηγή:ot.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα