Είστε από αυτούς που πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη, δεύτερη ή και τρίτη ματιά ή από εκείνους που αρκούνται στα μηνύματα μέσω των εφαρμογών γνωριμιών για να έρθουν σε επαφή με το ταίρι της ζωής τους; Από την απάντησή σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ευτυχής κατάληξη της σχέσης σας…
Η εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει σημαντικά κάθε πτυχή της ζωής μας, από τη δουλειά και τη διασκέδαση μέχρι τη σύναψη ερωτικών σχέσεων. Και αν αυτό μπορεί να ακούγεται σχετικά «αθώο», μια νέα έρευνα έχει διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι τα ζευγάρια που γνωρίζονται μέσω του διαδικτύου και προχωρούν στην επισημοποίηση της σχέσης τους είναι πιθανότερο να καταλήξουν στο διαζύγιο, ήδη από τα πρώτα στάδια του έγγαμου βίου.
Η βρετανική οργάνωση Marriage Foundation διαπίστωσε ότι το διαζύγιο είναι έξι φορές πιθανότερο για όσα ζευγάρια γνωρίζονται μέσω εφαρμογών γνωριμιών και άλλων μορφών διαδικτυακής επικοινωνίας, συγκριτικά με όσους γνωρίζονται δια ζώσης, στο πανεπιστήμιο ή μέσω του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος.
Ωστόσο, το θετικό για όσους έχουν πράγματι γνωριστεί μέσω του διαδικτύου και σκέφτονται να παντρευτούν είναι ότι τα στατιστικά για το διαζύγιο είναι πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα, στην έρευνα που συμμετείχαν 2.000 παντρεμένα ζευγάρια, διαπιστώθηκε ότι όσα από αυτά είχαν γνωριστεί στο διαδίκτυο από το 2000 και μετά είχαν 12% πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο μέσα στον πρώτο χρόνο του γάμου τους. Αντίστοιχα, το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο για όσους είχαν γνωριστεί από κοντά, με κάποια από τις πιο συμβατικές μορφές γνωριμίας, με την πιθανότητα να ανέρχεται μόλις στο 2%.
Αν, πάντως, η έρευνα αυτή σας κάνει να ανησυχείτε για την πορεία που θα έχει ο γάμος σας, θυμηθείτε ότι 12% πιθανότητα διαζυγίου δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Απλώς οι υπόλοιποι έχουν πράγματι πολύ χαμηλές πιθανότητες να χωρίσουν.
Σύμφωνα με την Marriage Foundation, ο λόγος για αυτή την τεράστια διαφορά ενδεχομένως να κρύβεται στις κοινωνικές μας συνδέσεις. Όταν οι άνθρωποι συναντιούνται μέσω των φίλων ή της οικογένειας, τα κοινωνικά τους δίκτυα τους υποστηρίζουν κατά τα αρχικά στάδια.
«Οι αγαπημένοι σας άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σας συστήσουν σε κάποιον με τον οποίο έχετε κοινά ενδιαφέροντα και βάσεις. Αντίθετα, τα ζευγάρια που γνωρίζονται διαδικτυακά έχουν σχετικά περιορισμένες πληροφορίες ο ένας για τον άλλο, πράγμα που μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε χωρισμό», εξηγεί ο Harry Benson, διευθυντής της οργάνωσης και συνεχίζει:
«Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα πρώτα χρόνια του γάμου, τα ζευγάρια που παντρεύονται με αυτό τον τρόπο μπορεί να μην έχουν επαρκείς κοινωνικές επαφές ή στενά δίκτυα υποστήριξης γύρω τους ώστε να διαχειριστούν όλες τις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπα, αντίθετα με εκείνους που έρχονται σε επαφή μέσω φίλων, οικογένειας ή ευρύτερου κοινωνικού κύκλου».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, με την πάροδο του χρόνου αυτή η διαφορά εξαφανίζεται, το ερώτημά τους, όμως, αφορά στο γιατί υπάρχει εξαρχής. Η πιθανότερη εξήγηση είναι μάλλον το γεγονός ότι τα «ζευγάρια του διαδικτύου» έχουν ένα μειονέκτημα καθώς πρέπει να αρχίσουν από το σημείο μηδέν.
«Τα ευρήματά μας σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούν ή μειώνουν τον ζωτικό ρόλο των διαδικτυακών γνωριμιών. Υπογραμμίζουν, όμως, τους μεγαλύτερους κινδύνους και τις δυσκολίες που επιφέρει η γνωριμία με έναν σχετικά άγνωστο άνθρωπο, υπό συνθήκες που δεν είναι διαθέσιμες αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για το παρελθόν του αλλά και η απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Πηγή: ygeiamou.gr