Έξι στους δέκα εργαζόμενους αναζητούν άλλη εργασία.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας Workmonitor της Randstad, το 62% των Ελλήνων εργαζομένων αναζητούν νέα εργασία με το 30% να κινείται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση και το 16% να έχει αλλάξει πρόσφατα δουλειά.
Επίσης σύμφωνα με την έρευνα προέκυψαν τα εξής:
-το 59% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι αισθάνεται την ανάγκη να πραγματοποιήσει αλλαγές στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι 49%.
Το 78% στην Ελλάδα έναντι 76% παγκοσμίως υποστήριξε ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία και την καριέρα του με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία.
Το 73% έχει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά τους επαγγελματικούς του στόχους και το 72% έχει περισσότερη διαύγεια σε ότι αφορά τους προσωπικούς του στόχους από την αρχή της πανδημίας, ποσοστό αντίστοιχο με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η τρέχουσα έρευνα Workmonitor διαπίστωσε ότι πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται υποτιμημένοι. Το 62% ψάχνει για δουλειά, επειδή αισθάνεται ότι δεν ανταμείβεται δίκαια ή επαρκώς για τις τρέχουσες δεξιότητές του.
Τους τελευταίους 18 μήνες, το 85% επανεκτίμησε το πώς εντάσσεται η εργασία στο προσωπικό του πρόγραμμα, ενώ το 42% δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο άγχος από την πανδημία και παράλληλα ότι θα πρέπει να κάνει αλλαγές στην επαγγελματική του ζωή.
Ωστόσο, το 55% δυσκολεύεται να αποφασίσει αναφορικά με τις δεξιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί ή να αποκτήσει, δεδομένων των γρήγορων αλλαγών στον κόσμο της εργασίας. Το 80% θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση ή ο εργοδότης του να παρέχουν τεστ αξιολόγησης δεξιοτήτων, για να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα σε ποιες δεξιότητες πρέπει να επικεντρωθεί.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων οι δεξιότητες έχουν γίνει πιο σημαντικές . Το 66% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναζητήσει εργασία εκτός Ελλάδας, εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως.
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθοδηγούν την επιλογή εργασίας/σταδιοδρομίας μου είναι:
«Η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα και στον κόσμο της εργασίας. Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον μεγαλύτερη αυτογνωσία, ξέρουν τι θέλουν και ενεργούν σύμφωνα με αυτό. Η αγορά εργασίας σταδιακά αλλάζει από αγορά εργοδότη σε αγορά εργαζόμενου, αυτή η εξέλιξη είναι ωφέλιμη για τους εργαζόμενους ωστόσο προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής και προσαρμοστικότητα από τους εργοδότες», σημειώνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad στην Ελλάδα, Leigh Ostergard.
Πηγή: enikonomia.gr