Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈπεσε θύμα νοθείας καυσίμου και «τρέχει» ακόμα

Έπεσε θύμα νοθείας καυσίμου και «τρέχει» ακόμα

Μια «καραμπινάτη» περίπτωση απάτης με νόθευση καυσίμων κίνησης ζητά δικαιοσύνη. Ο πολίτης έπραξε το καθήκον του.
Κατήγγειλε το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες, ακολουθώντας τις προτροπές Πολιτείας και ενώσεων πρατηριούχων–βενζινοπωλών για το τι πρέπει να πράττουν οι πολίτες σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στα χέρια του έχει και τη γνωμάτευση του Χημείου του Κράτους, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για «νοθευμένο καύσιμο». Πήγε μάλιστα την υπόθεση στα δικαστήρια. «Το αυτοκίνητό του δεν είναι όπως πριν» και κοντά δέκα μήνες τώρα «τρέχει». Η υπόθεση εκκρεμεί.

Παγερά αδιάφοροι
Αποσπάσματα από την ιστορία του (Όλα τα στοιχεία του καταγγέλλοντος είναι σε γνώση των υπηρεσιών που προσέφυγε και αναλυτικά στην αγωγή του):

«Στις 7-1-2022 πήγα στο πρατήριο υγρών καυσίμων με φίρμα (…) που φέρει το πρατήριο που διατηρεί η εναγόμενη στον Άλιμο Αττικής, οδός Λαμίας και (…) και γέμισα το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου με πετρέλαιο κίνησης, αξίας 73ευρώ. Πλήρωσα με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς με κωδικό συναλλαγής (…) (περιγραφή συναλλαγής, αγορά με κάρτα, κατάστημα).

Αφού “φουλάρισα” το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, πήγα στην οικία μου στη Γλυφάδα. Κατά τη διαδρομή το όχημά μου έκανε κάτι σαν μικροδιακοπές. Έφθασα στην οικία μου και το έβαλα στο
γκαράζ. Λόγω προβλημάτων υγείας της συζύγου μου τις επόμενες μέρες δεν το κίνησα. Στις 13-1-22, όταν πήγα να το βγάλω από το γκαράζ, διαπίστωσα ότι βάζοντας μπρος η μηχανή έκανε συνεχείς διακοπές. Το άφησα για λίγο να δω τι συμβαίνει, δυστυχώς συνέχισαν οι διακοπές. Τηλεφώνησα στην οδική βοήθεια, ήρθε, διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και το μετέφερα στο συνεργείο του (…)
στην οδό (…) στη Γλυφάδα και το άφησα, να ερευνήσει ο μηχανικός τι βλάβη είχε. Και περίμενα τηλέφωνό του.

Στις 17-1-22 ο μηχανικός με κάλεσε στο συνεργείο και μου είπε ότι το πρόβλημα είναι στο νοθευμένο καύσιμο. Αμέσως πήγα στο πρατήριο της εναγόμενης στην οδό (…) και παραπονέθηκα ότι έπαθε ζημιά το αυτοκίνητό μου από το νοθευμένο πετρέλαιο που αγόρασα από το πρατήριό τους. Αρχικά αρνήθηκαν ότι έβαλα καύσιμο απ’ αυτούς.

Όταν τους έδειξα και την απόδειξη (με τα στοιχεία του πρατηρίου), μου είπαν ότι αποκλείεται η ζημιά να προέρχεται από αυτή την αιτία. Στη συνέχεια μίλησα με κάποιον ονόματι (…) και του εξήγησα τι είχε συμβεί (για άλλη μια φορά) και του είπα ότι το αυτοκίνητο είναι στο συνεργείο του (…) στη Γλυφάδα και αν θέλει να πάει αυτός ή όποιος άλλος να το δουν και να το διαπιστώσουν οι ίδιοι. Δυστυχώς, αυτοί αδιαφόρησαν και μου είπαν “πήγαινε δείγμα στο Χημείο”.

Πήγα στο συνεργείο και αμέσως κάλεσα το 100, το οποίο ήρθε και κατέγραψε το γεγονός, σύμφωνα
με το αρ. πρωτ. (…) απόσπασμα της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής.

Γνωμάτευση Χημείου
Στις 19-1-22 έκανα καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Αττικής και προσκόμισα δείγμα από το πετρέλαιο του ρεζερβουάρ. Η Περιφέρεια το έστειλε στο Χημείο του Κράτους, εκεί
εξετάσθηκε και με το υπ’ αριθμόν (…) έγγραφό της μου γνωστοποίησε την έκθεση εξέτασης δείγματος και διαπίστωσε ότι πρόκειται για “ΔΕΙΓΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ”.

Με το υπ’ αριθμόν πρωτ. (…) στις 3-2-22 έστειλε την έκθεση του Χημείου στον Εισαγγελέα Αγορανομίας Αθηνών με γνωμάτευση ότι το “ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΕΙΟ, ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΘΕΙΟ 71 οrng/kg ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΥ 10,0 mg/kg ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ”».

Στην αγωγή κατά των υπευθύνων του πρατηρίου καυσίμων, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί, ο κύριος «που έπεσε θύμα» ζητά «να αποζημιωθεί για τις βλάβες του οχήματός του και για τις εργατοώρες που έχασε τρέχοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία». Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας ή ότι δεν επινόησε μια ιστορία, για να προσποριστεί οφέλη.

Ευθύνες εταιρειών
Συνήθως μιλάμε για τις ευθύνες του κράτους, και δικαίως, όταν πρόκειται για πλημμελείς ή ευκαιριακούς ελέγχους για την πάταξη της παραβατικότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα εμπορίας καυσίμων. Μιλάμε επίσης για την υποχρέωση των πολιτών να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές, όταν διαπιστώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα καύσιμα που προμηθεύτηκαν από πρατήριο για το αυτοκίνητό τους είτε για άλλο λόγο.

Δεν μιλάμε όμως, όσο πρέπει, για την πολιτική που ακολουθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), όταν καταγράφεται από υπηρεσίες της πολιτείας ότι σε κάποιο πρατήριο που φέρει τη φίρμα τους, είτε πρόκειται για εταιρικό είτε για ιδιόκτητο, πραγματοποιείται νοθεία στα καύσιμα.

Φυσικά και πρέπει να αποφασίσουν τα δικαστήρια, αν φτάσει μέχρι εκεί η υπόθεση. Και φυσικά ο ΣΕΕΠΕ δεν επιτρέπεται ως συλλογικό όργανο να παρέμβει στα εσωτερικά της κάθε εταιρείας, καθώς δεν εμπλέκεται σε εμπορικά ζητήματα των μελών του. Οι εταιρείες όμως η καθεμία ξεχωριστά;

Στέλεχος της αγοράς μας ανέφερε (ας μας διαψεύσουν περί του αντιθέτου, θα είναι ευχάριστο στην προκειμένη περίπτωση) ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποια αξιοσημείωτη ενέργεια
των πετρελαϊκών εταιρειών που να «φρενάρει» την παραβατικότητα εκείνων που διατηρούν πρατήρια με τη φίρμα τους, όταν παρανομήσουν: να διαγράφονται δηλαδή από τα μητρώα τους αν πιαστούν μία-δύο φορές και να απαγορεύεται να φέρουν την επωνυμία του ομίλου.

«Μόνο μια περίπτωση», μας είπε ότι έχει «πέσει στην αντίληψή του»! Υπάρχουν και οι περιπτώσεις «ανεξάρτητων», εκτός ΣΕΕΠΕ, στους οποίους ακόμα και να επιβληθούν ποινές από το κράτος (όχι όμως σφραγίσματος του καταστήματος επ’ αόριστον), βάζουν «αχυρανθρώπους» στη θέση τους
και συνεχίζουν το προσοδοφόρο «σπορ» της νόθευσης καυσίμων.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΕΠΕ ως συλλογικό όργανο «εκπροσωπεί τις θέσεις του κλάδου συνολικά των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και όχι μεμονωμένων εταιρειών. Στους βασικούς στόχους του Συνδέσμου είναι και η περιστολή του λαθρεμπορίου και κάθε μορφής παραβατικότητας στα καύσιμα, με σκοπό τη λειτουργία της αγοράς σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας και υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας».

Προφανώς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Και μπροστά μας έχουμε τα δύσκολα με τον χειμώνα – μακάρι να είναι ήπιος– να μας περιμένει…

«Περί διαφθοράς»
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος λειτουργεί από το 1977 «Εκπροσωπεί 13
εταιρείες που διακινούν το 90% των υγρών καυσίμων και άλλων πετρελαιοειδών προϊόντων της χώρας απασχολώντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Στο καταστατικό του ΣΕΕΠΕ (κώδικας δεοντολογίας) τονίζεται ότι «κάθε μέλος οφείλει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς που οδηγεί σε στρεβλώσεις της αγοράς και ζημιώνει την υγιή επιχειρηματικότητα και το κοινωνικό σύνολο».

πηγή εφημερίδα POLITICAL

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα