Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈνοχος ο εργοδότης για τον ξυλοδαρμό του 23χρονου στα Χανιά - Τον...

Ένοχος ο εργοδότης για τον ξυλοδαρμό του 23χρονου στα Χανιά – Τον χτύπησε με την αλυσίδα δύο φορές

Το δικαστήριο επέβαλε στον 47χρονο ποινή φυλάκισης 25 μηνών με τριετή αναστολή. Του έθεσε, δε, τους όρους να καταβάλει μέχρι αύριο τα οφειλόμενα στο θύμα, να μην τον πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων, αλλά και να παραδώσει στις Αρχές τον μπαλτά που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του.

Ο αδίστακτος εργοδότης κατηγορείτο για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, παράνομη βία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στο σημείο βρέθηκε και το Σωματείο Οικοδόμων, το οποίο στέκεται στο πλευρό του 23χρονου, πραγματοποιώντας συμβολική συγκέντρωση με το μήνυμα «κανένας εργαζόμενος μόνος του».

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων πραγματοποιήθηκε συμβολική συγκέντρωση από εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων, ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο αναβλήθηκε για σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Ο δράστης, που συνελήφθη ένα 24ωρο μετά την επίθεση σε βάρος του αλλοδαπού εργάτη του, έκρυβε ακόμη στο αυτοκίνητό του την αλυσίδα με την οποία χτύπησε τον 23χρονο και το κινητό τηλέφωνο του θύματος, που έπεσε κατά τον ξυλοδαρμό.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Τρίτη σε πλατεία του Καστελίου Κισσάμου όταν ο άτυχος αλλοδαπός ζήτησε τα δεδουλευμένα του από τον 46χρονο. Ο τελευταίος του επιτέθηκε με μια αλυσίδα προκαλώντας του σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα.

Χανιά ξυλοδαρμός εργάτη

Χανιά: «Με χτύπησε με την αλυσίδα δύο φόρες»

Ο εργάτης ζήτησε απλώς τα δεδουλευμένα που αρνείτο να του καταβάλει ο 47χρονος επαγγελματίας πλακάς και όταν του είπε ότι θα τον καταγγείλει στην αστυνομία, άρχισε να τον χτυπά με αλυσίδα μοτοσικλέτας, μέχρι που τον άφησε λιπόθυμο στην άσφαλτο.

Ο νεαρός, εργαζόταν τον τελευταίο καιρό σε οικοδομές, περνώντας πλακάκια μαζί με το συνεργείο του 47χρονου, γνωστού επαγγελματία της Κισσάμου. Την περασμένη Κυριακή ζήτησε για πολλοστή φορά τα χρήματα για τα μεροκάματά του κι ο εργοδότης του του είπε πως θα του τα έδινε την Τρίτη.

«Αυτός είχε το σίδερο, την αλυσίδα αυτή, με χτύπησε δύο φορές στο χέρι και μετά ήρθα εδώ στην αστυνομία αλλά δεν πρόλαβα γιατί ερχόταν κι αυτός. Έκανα μια φορά έτσι το χέρι μου… δεν έβλεπα μπροστά μου. Μετά έλεγε ‘’που πας, που πας’’ και μετά πήρε το μηχανάκι και έφυγε», αφηγείται το θύμα της επίθεσης.

Έτσι ο 23χρονος τον περίμενε ως αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Πλατεία του δημαρχείου. Όταν έφτασε, για μια ακόμη φορά του απάντησε ότι δεν έχει χρήματα για να τον εξοφλήσει. Αντιμετωπίζοντας ήδη βιοποριστικό πρόβλημα και με τον σπιτονοικοκύρη του να του έχει κάνει έξωση επειδή δεν κατάφερε να του πληρώσει το ενοίκιο, ο 23χρονος ενημέρωσε τον 47χρονο ότι θα υποβάλει μήνυση σε βάρος του. Τότε ήταν που δέχτηκε τα πρώτα χτυπήματα, αρχικά στο χέρι. Λίγα λεπτά μετά, ενώ κατευθυνόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου , ο αλλοδαπός εργάτης δέχτηκε χειρότερη επίθεση. Ο αδίστακτος όπως αποδείχτηκε εργοδότης του, τον σταμάτησε στο δρόμο και με την ίδια αλυσίδα που κρατούσε νωρίτερα, του κατάφερε χτυπήματα στο κεφάλι μέχρι που έπεσε στην άσφαλτο σε ημιλιπόθημη κατάσταση.

Όπως είπε στο neakriti.gr, περιγράφοντας το σκηνικό της βίας, «αφού με χτύπησε στο χέρι με την αλυσίδα εγώ έφυγα. Την ώρα που έφτανα κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα με σταμάτησε στη γωνία και συνέχισε να με χτυπάει στο κεφάλιΈχασα τον κόσμο, έπεσα κάτω, δεν έβλεπα μπροστά μου και πάλι με χτυπούσε».

Βαριά τραυματισμένος ο νεαρός κατάφερε να περπατήσει μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου. Αστυνομικοί τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας, όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες. Από την πλευρά του, ο 47χρονος πρόλαβε να διαφύγει.

Χανιά ξυλοδαρμός εργάτη

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από το απίστευτο περιστατικό βίας, ενώ σύσσωμα τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς επαγγελματικών ομάδων έχουν δημιουργήσει κύμα συμπαράστασης προς στο θύμα. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Χανίων και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων κ. Μανόλης Ξανθουδάκης χαρακτήρισε την επίθεση ως μια ακόμη που έρχεται να προστεθεί σε εκατοντάδες ακόμη περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής βίας με θύματα μετανάστες.

«Η σημαντική διαφορά είναι ότι αυτός ο συνάδελφος κατάφερε να σηκώσει κεφάλι, να καταγγείλει το περιστατικό και παρά τα σοβαρά τραύματά του, που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία, το περιστατικό παίρνει τις διαστάσεις που πρέπει. Η δολοφονική και ρατσιστική αυτή επίθεση, όμως, πρέπει να τιμωρηθεί. Άλλωστε, έχει επαναληφθεί από τον συγκεκριμένο και στο παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Ξανθουδάκης.

Στο Δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε την Παρασκευή και ο γραμματέας του Παραρτήματος Χανίων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης, ο οποίος δήλωσε πως «απ’ ό,τι φαίνεται, τα “σπασμένα” της ακρίβειας στην οικοδομή τα πληρώνουν οι εργάτες, που είναι αυτοί οι οποίοι τη συντηρούν μετά από πολλά χρόνια κρίσης. Δε θα μείνουμε άπρακτοι, θα ζητήσουμε να πάρει θέση και το ΤΕΕ και οι υπόλοιποι κλαδικοί σύλλογοι», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων κ. Ιωσήφ Αποστολάκης επισήμανε ότι και στον κλάδο της εστίασης καταγράφονται περιστατικά κυρίως λεκτικής βίας, ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση του κλάδου στον νεαρό Αιγύπτιο.

Στο πλευρό του 23χρονου εργάτη στέκεται και ο δικηγορικός κόσμος των Χανίων, που μάλιστα του παρέχει νομική βοήθεια.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων καταδικάζει τη δολοφονική ενέργεια σε βάρος μετανάστη από τον εργοδότη του, διότι τόλμησε να του ζητήσει τα δεδουλευμένα ημερομίσθιά του, ύψους 270 ευρώ, τα οποία κατακρατούσε περισσότερο από ένα μήνα. Τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές πρέπει να βρουν απέναντί τους την κοινωνία», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Τέτοια φαινόμενα προσβάλλουν όλους κι όλες εμάς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που καθημερινά παλεύουμε με γνώμονα την αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Η ουσία του περιστατικού όμως μας οδηγεί σε μία παραδοχή: Κανένας μόνος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία»!

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Πυρκαγιά στον Αρχάγγελο Ρόδου