Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΈνα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού σύμφωνα...

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού σύμφωνα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Θύμα σχολικού εκφοβισμού έχει πέσει ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, με μόλις τέσσερα στα δέκα να ζητούν βοήθεια στο συγκεκριμένο πρόβλημά, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο της “Παγκόσμιας Ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού”.

Πρόκειται για μια ημερίδα που διοργανώθηκε από το περιφερειακό τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με θέμα “σχολικός εκφοβισμός: σίτια – πρόληψη – αντιμετώπιση”, στην κατάμεστη από δεκάδες πολίτες αίθουσα του “Ηλέκτρα Παλάς”.  Οι παριστάμενοι άκουσαν έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, έναν σύμβουλο εκπαίδευσης κι έναν δικαστικό να αναλύουν τα δεδομένα ενός προβλήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Covid-19- διογκώνεται διαρκώς.

Ακριβέστερα το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τα οποία παρουσίασε ο πρωτόδικης κ. Ιωάννης Γραμματικός, 10.776 ανήλικοι προχώρησαν σε παράνομες πράξεις σε όλη τη χώρα. Από αυτούς οι 1100 είναι μέχρι 11 ετών και οι 1400 από 12 μέχρι 14 ετών. Επίσης, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο πρώτο οκτάμηνο του 2023 οι υποθέσεις παραβατικότητας ανηλίκων που έχει διαχειριστεί η ΕΛ.ΑΣ. ξεπερνούν αυτές που είχαν καταγραφεί συνολικά σε ολόκληρο το 2022. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν αύξηση σε όλους τους δείκτες ανήλικης εγκληματικότητας. Όπλα, ναρκωτικά, αρπαγή ανηλίκων, αύξηση στις ληστείες κατά 56% το 2023 και παραβατικά φαινόμενα όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στην επαρχία, όπως και αύξηση των περιστατικών σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Κρήτη», ήταν μερικά ακόμη από τα σημεία στα οποία στάθηκε ο κ. Γραμματικός, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πρόβλημα-χιονοστιβάδα που έχει πλέον συντελέσει στη δημιουργία της “Generation knife crime”.

Από την πλευρά του ο αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων του Τμήματος Αντιμετώπισης Παραβατικότητα Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κ. Λάζαρος Γρηγοριάδης. στάθηκε στον ρόλο της σχολικής διαμεσολάβησης ως ένα θέμα το οποίο μπορεί να λύσει καταστάσεις εν τη γενέσει τους επισημαίνοντας πως “Η πρόληψη είναι το 50% της δουλειάς μας. Πρέπει να δώσουμε το βάρος εκεί και όχι μόνο στην καταστολή, που ακολουθεί την πρόληψη”, ενώ τόνισε ότι τα παιδιά έχουν συσσωρεύσει μίσος και παρατήρησε πως το παραπάνω δείχνει ότι οι ανήλικοι, δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα πρότυπα.

Τον λόγο στην ημερίδα έλαβε και ο διδάκτορας και σύμβουλος εκπαίδευσης της διεύθυνσης περιφερειακής εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Σιδηρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, με στόχο να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της σχολικής βίας. Παράλληλα, μίλησε για τον ρόλο των θεσμικών φορέων για την αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων.
Την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της 6ης Μαρτίου, της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού, χαιρέτησαν ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος του του Περιφερειακού Συμβουλίου, του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Σωτήριος Κυβέλος. Το πάνελ συντόνισε η Δρ. Ελένη Κόζη, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου, του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα