Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΈλληνας χτίζει εθελοντικά σχολεία στην Αφρική (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Έλληνας χτίζει εθελοντικά σχολεία στην Αφρική (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

- Advertisement -

Εθελοντικές υπηρεσίες στην Αφρική, κατασκευάζοντας σχολεία συμβάλλοντας στην διάδοση της γνώσης αλλά και στην ουσιαστική υποστήριξη της περιοχής, προσφέρει ένας νεαρός Ξανθίωτης, έχοντας δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό το Africa Dreamers.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ο Βασίλης στο XanthiNea.gr για τη δράση του Africa Dreamers, το πως προέκυψε η ιδέα αλλά και το πως μπορεί κανείς να βοηθήσει την εθελοντική, φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια, από μικρή ηλικία του άρεσε η Αφρική και τα πάντα γύρω από αυτή, όπως η ιστορία, η κουλτούρα, ο τρόπος ζωής και όλα όσα την αφορούν. Στην συνέχεια σε ηλικία 21 ετών συμμετείχε εθελοντικά μέσω της ιεραποστολικής στέγης σε αποστολή στην Τανζανία το 2019, βοηθώντας στην κατασκευή ενός νοσοκομείου σε μια απομακρυσμένη περιοχή που δεν υπήρχε άλλο κοντά. Με την ολοκλήρωση του έργου επέστρεψε στην Ελλάδα και όταν δημιουργήθηκε το Africa Dreamers, μετέβη στην Κένυα, σε μια κουζίνα που πρόσφερε καθημερινά φαγητό σε παιδιά δημοτικού. Εκεί βοηθούσε εθελοντικά προσφέροντας τα χρήματα που συγκεντρωνόταν από τις μπλούζες που έδιναν μέσω της σελίδας για την στήριξη την λειτουργία της κουζίνας.

Έκτοτε επισκεπτόταν διάφορες περιοχές στην Κένυα κάνοντας ενέργειες και συζητώντας με τους ντόπιους για την ζωή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστικά αναφέρει “…Τότε περάσαμε από ένα χωριό της φυλής των Μασσάι, όπου με αυτή την φυλή είχα μια ιδιαίτερη σχέση από όταν ήμουν στην Τανζανία. Εκεί μου είπαν ότι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, δεν έχουν Γυμνάσιο σχολείο και τα παιδιά τους αναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο μετά το Δημοτικό. Μου ζήτησαν αν μπορώ να βοηθήσω και να χτίσουμε ένα μέσα στην περιοχή τους. Τους είπα ότι θα κάνω ότι μπορώ και όντως από τότε άρχισα να μαζεύω τα χρήματα από τις μπλούζες για να χτιστεί το σχολείο. Μετά από κάποιους μήνες καταφέραμε και μαζέψαμε ένα ποσό που μπορούσαμε να ξεκινήσουμε, ξέραμε ότι δεν είναι αρκετό για να τελειώσει αλλά θέλαμε να γίνει τουλάχιστον η αρχή. Όταν τα χρήματα τελείωσαν ήμουν ήδη 7 μήνες στην Κένυα και επίσης τα χαρτιά μου δεν μπορούσαν να παραταθούν άλλο. Όποτε γύρισα στην Ελλάδα και πήγα να δουλέψω στην Γαλλία στα ναυπηγεία και ταυτόχρονα με τις μπλούζες που δίναμε προσπαθούσαμε να μαζέψουμε και τα υπόλοιπα χρήματα που χρειαζόμασταν για την κατασκευή του σχολείου. Φτάσαμε σε ένα καλό επίπεδο και τώρα είμαι πίσω στην Κένυα και προσπαθούμε να τελειώσουμε την κατασκευή τουλάχιστον ως κτήριο.

Σε αυτό το πλαίσιο προέκυψε το Africa Dreamers. Πρόκειται για μια προσωπική του πρωτοβουλία, όπως αναφέρει “…όταν ξεκίνησα τα ταξίδια μου στην Αφρική και τις εθελοντικές ενέργειες δεν είχα ούτε social media για προσωπικούς λογαριασμούς. Μετά σκέφτηκα ότι εάν μόνος μου μπορώ να κάνω ένα πράγμα τότε αν μαζευτούμε περισσότεροι θα μπορούμε να κάνουμε δέκα. Έτσι άνοιξα λογαριασμούς στα social για να μοιραστώ τις εμπειρίες και τις δράσεις στην Αφρική και γενικότερα ως ενημερωτικό Μέσο για θέματα που αφορούν την αφρικανική ήπειρο. Αυτό άρχισε να έχει ανταπόκριση και σιγά σιγά πήρε άλλες διατάσεις ως Africa Dreamers και από μια προσωπική πρωτοβουλία έγινε μια συλλογική προσπάθεια και ένας συνεχόμενος αγώνας ώστε να προσφέρουμε κάτι όλοι μαζί στην κοινωνία και να αφήσουμε κάτι ουσιαστικό πίσω μας.”

Αναφορικά με το πως αντιμετωπίζουν την δράση τους η τοπικές κοινότητες δηλώνει “Σαν σύνολο οι κοινότητες είναι πολύ δεκτικές και μας στηρίζουν με κάθε τρόπο και οι κάτοικοι και οι αρχές και εκτιμούν πραγματικά την ενίσχυση που προσπαθούμε να συνδράμουμε στην κοινότητα. Βέβαια πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν προσωπικά βάζοντας πάνω από το κοινό συμφέρον το προσωπικό τους συμφέρον. Παντού και ίσως πάντα να υπάρχουν αυτά για αυτό και εμείς πρέπει να προστατεύουμε τις ενέργειες που πάμε να κάνουμε από κάθε περίπτωση. Παράλληλα επισημαίνει πως ζώντας με αυτές τις κοινότητες γίνεται μέρος τους, ακολουθώντας την κουλτούρα και τους κανόνες της κάθε περιοχής ή φυλής “…όταν πρωτοήρθα να εγκατασταθώ σε αυτό το χωριό και να ξεκινήσουμε το σχολείο πρώτα έγινα μέλος της φυλής των Μασσάι ακολουθώντας τις τελετές που χρειάζονται και στη συνέχεια ως μέλος της φυλής προσπαθώ να προσφέρω και εγώ ό,τι μπορώ στην κοινωνία μας.”

Όσον αφορά τα προβλήματα των χωρών της Αφρικής και πως αυτός τα βιώνει δηλωσε χαρακτηριστικά “Αν ρωτάς για μένα που μεγάλωσα στην Ελλάδα και ήρθα μετά να ζήσω εδώ, ήταν αρκετά τα πράγματα που έπρεπε να προσαρμοστώ, δεν μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψαν γιατί είχα την θέληση και το πάθος να το κάνω κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες, όποτε ακόμα και τις δυσκολίες ή και τις αρρώστιες τις έπαιρνα θετικά ως ένα στάδιο που πρέπει να περάσω για να καταφέρω τον σκοπό μου. Από την άλλη για τους ντόπιους εδώ δυστυχώς ακόμα οι δυσκολίες υπάρχουν και στις βασικές ανάγκες όπως το νερό, φαΐ, ρεύμα, εκπαίδευση. Ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες πόλεις αυτά τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό.”, ενώ η εκτίμηση του είναι ότι πολλές χώρες τις Αφρικής θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη στα επόμενα 20-40 χρόνια, παρόλα αυτά παρά την την βελτίωση που παρατηρείται σε πολλούς τομείς  υπάρχει πολύς δρόμος για την πραγματική ανεξαρτητοποίηση και ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου.

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του για τις προκαταλήψεις που επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο για την Αφρική, λέγοντας πως συχνά ο κόσμος αντιμετωπίζει τους Αφρικανούς σαν να είναι ένα άλλο είδος και όχι άνθρωποι, θεωρώντας τους εγκεφαλικά κατώτερους, υποανάπτυκτους και εγκληματικές προσωπικότητες, ενώ αντίστοιχες προκαταλήψεις υπάρχουν και από την άλλη πλευρά καθώς πολλοί Αφρικανοί νομίζουν ότι στην Ευρώπη έχουν λύσει όλα τα προβλήματα τους, ζουν μια τέλεια ζωή και ότι όλα γίνονται αυτόματα, κάτι που και στις δύο περιπτώσεις δεν ισχύει βέβαια και στις δύο περιπτώσεις δεν ισχύει.

Σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει κάποιος την όλη προσπάθεια ανέφερε Τα έσοδα για τις ενέργειες τους μαζεύονται κυρίως από μπλούζες που διανέμονται μέσω των social media κυρίως από το Instagram, Facebook, TikTok και την σελίδα “Africa Dreamers”, ενώ έχουν ανοίξει και ένα crowd funding, διαθέσιμο ΕΔΩ, στο οποίο όσοι επιθυμούν μπορούν να συμβάλλουν με ένα οποιοδήποτε ποσό για την ενίσχυση της προσπάθεια τους.

Πηγή:xanthinea.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα