Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΆλλαξε η ώρα: Πώς επηρεάζει την οδήγηση και γιατί δεν «κερδίζουμε» μια...

Άλλαξε η ώρα: Πώς επηρεάζει την οδήγηση και γιατί δεν «κερδίζουμε» μια ώρα ύπνου

- Advertisement -

Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, στις 04:00 τα ξημερώματα, το ρολόι γύρισε μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Ωστόσο η αλλαγή σε χειμερινή ώρα έχει συσχετιστεί με διάφορες αρνητικές συνέπειες, μεταξύ άλλων στον ύπνο αλλά και την οδήγηση, ενώ έρευνες έδειξαν ότι ουσιαστικά δεν κερδίζουμε μια ώρα ύπνου, όπως πολλοί πιστεύουν, σύμφωνα με τη lifo.gr.

Γιατί αλλάζει η ώρα

Το κύριο επιχείρημα υπέρ της αλλαγής ώρας ήταν μέχρι στιγμής η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτυγχανόταν εκμεταλλευόμενοι τις μεγαλύτερες περιόδους φωτός της ημέρας το καλοκαίρι και πλησιάζοντας τον ρυθμό του ήλιου το χειμώνα. Ωστόσο, αρκετές μελέτες για το θέμα δείχνουν «μέτρια» εξοικονόμηση ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σύμφωνα με τη Γαλλική Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας (Ademe).

«Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κώστας Σκρέκας.

Πώς επηρεάζει την οδήγηση

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» εφιστά την προσοχή των οδηγών για την αλλαγή ώρας, η οποία συμπίπτει με την εορταστική έξοδο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως επηρεάζεται και η υγεία μας σε σχέση με την οδήγηση.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, «η αλλαγή τόσο στο θερινό όσο και στο χειμερινό ωράριο έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με μια πληθώρα από συνέπειες, σημαντικές εκ των οποίων είναι οι δυσχέρειες στον ύπνο καθώς και οι τροχαίες συγκρούσεις».

Και εξηγεί: «Οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία καθώς επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου ενώ είναι δυνατόν να εμφανιστούν κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια προσοχής και συγκέντρωσης. Ακόμη και ανεπαίσθητες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα εντείνουν το σωματικό στρες (Harrison, 2012). Παρότι η αλλαγή κατά μια ώρα ενδέχεται να φαίνεται μια μικρή “διατάραξη” του κιρκάδιου ρυθμού, αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές που επιφέρει στον ύπνο επιμένουν έως και πέντε ημέρες έπειτα από την ημέρα αλλαγής της ώρας (Monk & Folkard, 1976)».

Γιατί ουσιαστικά δεν κερδίζουμε μία ώρα ύπνου

«Συχνά η αλλαγή σε χειμερινή ώρα συνδέεται με “κέρδος” μιας ώρας ύπνου. Ωστόσο, η αθροιστική επίδραση των επόμενων της αλλαγής ημερών κατά τις οποίες ξυπνάμε νωρίτερα συνιστά μια καθαρή απώλεια ύπνου κατά μήκος της εβδομάδας. Επιπλέον, έρευνες που έχουν χρησιμοποιήσει φυσιολογικές μετρήσεις όπως η θερμοκρασία του σώματος, αναδεικνύουν τις δυσκολίες της σωματικής προσαρμογής στην αλλαγή της ώρας (Monk & Folkard, 1976)», σημειώνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Και προσθέτει: «Οι δυσχέρειες είναι ακόμη πιο έντονες για άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη διαταραχές ύπνου (Meyer, 2004) ή κάποια συναισθηματική διαταραχή (Nysten, Haukka, Sulander & Partonen, 2010) Η αλλαγή της ώρας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου (κατά 5 έως 15%), αυξημένος κίνδυνος για επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων, αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης και αυτό-τραυματισμών καθώς και αυξημένες τροχαίες συγκρούσεις».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα