Υπό πλήρη επεξεργασία βρίσκεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται εντός του μήνα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή. Εξάλλου, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση. Το εν λόγω νομοσχέδιο περιέχει το νέο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας με συμψηφισμούς υπερωριών και ελαστικότερα ωράρια στους εργαζομένους.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκινήσει ήδη, από τον Ιανουάριο τις διερευνητικές τηλεδιασκέψεις με τους κοινωνικούς εταίρους θέτοντας στο τραπέζι τις αλλαγές στις υπερωρίες και το 8ωρο, αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο και τις γονικές άδειες.
Τι προβλέπεται για το ωράριο των εργαζομένων
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.
Παράλληλα, καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, με την οποία οι εργοδότες θα ενημερώνουν ψηφιακά για τα ωράρια και τις αλλαγές τους εργαζομένους τους. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει την online παρακολούθηση του ωραρίου των εργαζομένων.
Αναλυτικά τι επιπλέον αλλαγές προβλέπονται:
- Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο περιλαμβάνουν την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κήρυξης απεργίας, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου, την τροποποίηση των προνομίων των συνδικαλιστών, αλλά και αλλαγές στο καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας, το οποίο απασχολείται κατά τη διάρκεια της απεργίας σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας.
- Δύο ακόμη παρεμβάσεις θα αφορούν αφενός στην κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και στη θεσμοθέτηση του δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.
- Το «πράσινο φως» για τους συμψηφισμούς των ωρών υπερεργασίας ή υπερωρίας με μείωση εργάσιμου χρόνου σε άλλη χρονική στιγμή εντός 6μήνου θα μπορεί να δίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, μετά από προσφυγή του εργοδότη, αν δεν είναι εφικτό να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση. Αυτή λοιπόν θα είναι και η βασική αλλαγή του νέου πλαισίου σε σχέση με το καθεστώς του 2011, με στόχο να καταστεί πιο ευέλικτη η εφαρμογή του πλαισίου και οι συμψηφισμοί των υπερωριών. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας απαιτεί σήμερα επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, ενώ θα προβλεφθεί ως επιπλέον βήμα η προσφυγή στο ΑΣΕ, το οποίο θα αποφασίζει.