Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΦωτοβολταϊκά στις στέγες: Με χρονική προτεραιότητα η επιλογή των δικαιούχων

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Με χρονική προτεραιότητα η επιλογή των δικαιούχων

.

Θέμα ημερών είναι να «κλειδώσουν» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όλες οι παράμετροι του για το πρόγραμμα επιδότησης 250.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες, θέτοντας σε τροχιά έναρξης τη δράση. Έτσι, όπως ανέφερε χθες σε συνέδριο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Οδηγός θα είναι έτοιμος προς προδημοσίευση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τις βασικές πτυχές του προγράμματος.

Οι υποβολές αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2023, καθώς στο διάστημα που θα μεσολαβήσει αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεσή τους. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο χρηματοδότησης των 250.000 φωτοβολταϊκών είχε αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο, οι δικαιούχοι «θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, με το πρόγραμμα θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις, με τη χρηματοδότηση των δικαιούχων να φτάνει έως 60%. Όλα τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Επομένως, όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν καταναλώνονται από τον ιδιοκτήτη του συστήματος την ώρα που παράγονται, θα διοχετεύονται στο δίκτυο. Έτσι, θα μπορούν να συμψηφισθούν με τη ζήτηση σε ρεύμα του καταναλωτή, όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει ηλεκτρισμό (όπως το βράδυ).

«Όχι» σε κριτήρια επιλογής
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Insider.gr, το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει στην επιλογή των δικαιούχων, η οποία θα γίνει με χρονική προτεραιότητα, δηλαδή με την ένταξη όσων ενδιαφερόμενων υποβάλλουν αίτηση, μέχρι την εξάντληση των σχετικών κονδυλίων. Η λύση αυτή θα διασφαλίσει περισσότερο την άμεση υλοποίηση των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τις πιθανότητες να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα υπαναχωρήσουν, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας εισφοράς.

Αντίθετα, η υπαγωγή των δικαιούχων με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια δεν προκρίθηκε, καθώς η ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού αποτελεί έτσι κι αλλιώς μία σημαντικού ύψους επένδυση. Επομένως, ακόμη κι αν καλύπτεται σημαντικό μέρος του σχετικού κόστους με την επιδότηση, κάθε δικαιούχος θα πρέπει να καταβάλει ένα σημαντικό ποσοστό για την αγορά και εγκατάσταση του συστήματος.

Πριμοδότηση των μπαταριών
Αν και ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει» τα ακριβή ποσοστά επιδότησης, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση στην περίπτωση των δικαιούχων που θα επιλέξουν να εγκαταστήσουν μαζί με το φωτοβολταϊκό και μία μπαταρία. Ο λόγος είναι πως με τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφονται στη δεδομένη συγκυρία, το κόστος ενός «απλού» φωτοβολταϊκού αποσβένεται έτσι κι αλλιώς σε μικρό διάστημα, το οποίο κινείται στα επίπεδα 5ετίας.

Αντίθετα, το κόστος των μπαταριών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επομένως, στην περίπτωση των «απλών» φωτοβολταϊκών, η επιδότηση θα είναι αρκετά μικρή, ενδεχομένως στα επίπεδα ακόμη και του 15%.

Η επιδότηση για το φωτοβολταϊκό θα αυξάνεται αν αυτό εγκατασταθεί μαζί με μία μπαταρία. Όσον αφορά ειδικά την μπαταρία, στόχος είναι η χρηματοδότηση να καλύπτει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κόστους της. Κίνητρο για την επιλογή της μπαταρίας είναι και η ακόμη μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών με ενέργεια από τον ήλιο. Για παράδειγμα, αν ένα φωτοβολταϊκό μπορεί να καλύψει περίπου το 30% των αναγκών ενός νοικοκυριού σε ρεύμα χωρίς το παραμικρό κόστος (καθώς αρκετές ώρες ηλιοφάνειας οι κάτοικοί του απουσιάζουν), με την μπαταρία το ποσοστό αυτό αυξάνεται στα επίπεδα του 70%.

Ανάλογη λογική θα ακολουθηθεί στην περίπτωση των συστημάτων που θα εγκαταστήσουν επιχειρήσεις. Μία διαφορά με τα οικιακά συστήματα θα είναι πως στα νοικοκυριά θα ισχύει, όπως είναι φυσικό, μικρότερο πλαφόν για την ισχύ του συστήματος (περί τα 6 kW).

Τον Δεκέμβριο η απλοποίηση των αιτήσεων σύνδεσης
Όπως ανέφερε στο χθεσινό συνέδριο και η κ. Σδούκου, στόχος είναι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα να απλοποιηθεί έτι περαιτέρω η διαδικασία υποβολής αίτησης στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των συστημάτων στο δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι απλοποιήσεις αναμένεται να είναι έτοιμες στην πλατφόρμα του Διαχειριστή μέσα στον Δεκέμβριο.

Με την απλοποίηση, θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιολογητικών όσο το δυνατόν περισσότερο, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ακόμη πιο «φιλική» (ώστε να μην χρειάζεται καν μηχανικός για να διεκπεραιωθεί).

Πηγή: insider.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα