Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤρίτη δόση εμβολίου και πριν το εξάμηνο - Γιατί οι ειδικοί ανοίγουν...

Τρίτη δόση εμβολίου και πριν το εξάμηνο – Γιατί οι ειδικοί ανοίγουν νωρίτερα την πλατφόρμα

.

******

Κομβική αλλαγή στη λειτουργία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr δρομολογείται από τους αρμόδιους της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», με στόχο να ενισχυθεί, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, το τείχος ανοσίας, ιδίως για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με  το protothema.gr, βρίσκεται στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός για την επίσπευση των ραντεβού για την 3η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους πλήρως εμβολιασμένους ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη με την επιδημία.

Σήμερα η πρόσβαση στην πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση εμβολίου ανοίγει για τους πλήρως εμβολιασμένους εφόσον έχει συμπληρωθεί είτε το εξάμηνο από την ανοσοποίησή τους (μετά τις δύο δόσεις εμβολίου mRNA είτε με AstraZeneca) είτε δύο μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Πλέον όμως αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες ώστε να προγραμματίζουν το ραντεβού για την επαναληπτική δόση πριν από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρονικού διαστήματος που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο αμέσως μετά την παρέλευση του εξαμήνου ή και κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Πλέον για σημαντικό αριθμό πολιτών πλήρως εμβολιασμένων, ιδίως για ηλικιωμένους και ευάλωτους με χρόνια νοσήματα, η αναμνηστική δόση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους. Με βάση τον αριθμό των πολιτών που είχαν εμβολιαστεί ως τον περασμένο Ιούνιο προκύπτει ότι περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες θα χρειάζονται την αναμνηστική δόση το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις διαπιστώσεις των επιστημόνων για τη μείωση της ανοσίας με την παρέλευση των έξι μηνών σε συνδυασμό και με την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών που αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα για τη θωράκιση κατά του ιού και της λοίμωξης covid-19.

Γιατί οι ειδικοί ανοίγουν νωρίτερα την πλατφόρμα

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χυμική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορωνοϊού. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό» εξήγησε η καθηγήτρια.

Το κρίσιμο επιστημονικό αυτό ζήτημα, δηλαδή της μείωσης της ανοσίας, έχει αποτυπωθεί ήδη στα περιστατικά covid-19 που υποδέχονται τις τελευταίες εβδομάδες οι γιατροί της «πρώτης γραμμής» στα νοσοκομεία: καταγράφουν συνέχεια εισαγωγές ασθενών, στην πλειονότητά τους ηλικίας 70 χρόνων και άνω, που παρότι έχουν πλήρως εμβολιασθεί, εμφανίζουν συμπτώματα πιο σοβαρής λοίμωξης. Ο ρυθμός εισαγωγής στα νοσοκομεία εξηγείται λόγω της μείωσης της ανοσιακής απόκρισης καθώς οι ηλικιωμένοι όπως και ασθενείς με πολύ σοβαρά νοσήματα έχουν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στην ίδια ευάλωτη θέση βρίσκονται και οι ανοσοκατασταλμένοι.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, τα επιδημιολογικά δεδομένα της αυξημένης διασποράς της μετάλλαξης Δ, των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων, υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα, εφόσον έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο διάστημα των έξι μηνών. Ήδη περίπου 375.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το Johnson&Johnson καθώς και άλλοι 150.000 με άλλα εμβόλια πληρούν τη χρονική προϋπόθεση και μπορούν να κλείνουν ραντεβού. Μέχρι και την προσεχή Παρασκευή στα εμβολιαστικά κέντρα οι εμβολιασμοί γίνονται με Pfizer και Johnson&Johnson, και μετά θα ενταχθούν και τα Moderna.

Τα παραπλανητικά τεστ αντισωμάτων

Ένα άλλο ευαίσθητο ζήτημα που έθιξε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αφορά τη διενέργεια τεστ αντισωμάτων ως πρόκριμα για το ραντεβού της αναμνηστικής δόσης, πρακτική την οποία απέρριψε εμμένοντας στον αναμνηστικό εμβολιασμό χωρίς άλλα προαπαιτούμενα πλην του χρονικού.

«Πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους, διότι ο τίτλος των αντισωμάτων που προσδιορίζουν είναι ικανοποιητικός. Ωστόσο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, μάλιστα ο FDA τον περασμένο Μάιο εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση» υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου. Και συνέχισε εξηγώντας ότι «τα προστατευτικά επίπεδα, δηλαδή από ποιο επίπεδο και πάνω είμαστε προστατευμένοι, δεν είναι ακόμα γνωστό. Δεν είναι προτυποποιημένα αυτά τα τεστ και πολλές φορές παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους διότι νομίζουν ότι έχουν αντισώματα αλλά αυτά τα αντισώματα δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν».

Εκτίναξη των νέων ραντεβού

Σημαντική αύξηση καταγράφει ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι δραματικοί επιδημιολογικοί δείκτες και η εφαρμογή των νέων, ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, φαίνεται ότι οδήγησαν αξιοσημείωτο αριθμό πολιτών να κλείσουν ραντεβού και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα για την πρώτη δόση κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες επτά ημέρες κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ως εκ τούτου, πρόκειται για αύξηση κατά 185%, μετά από μια μακρά περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έδειχνε να έχει βαλτώσει. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, η περασμένη εβδομάδα «έκλεισε» με 444.024 αναμνηστικές δόσεις.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα