Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

Το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

.

Με ανανεωμένη στρατηγική, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως σε μια μεγάλη κρίση της δημόσιας υγείας κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Εμβολιασμένος ή μη. Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ανδρέα Ξανθό μαζεύουν τα «διαβατήρια ελευθερίας», που, όπως υποστηρίζουν, έχει δώσει λανθασμένα η κυβέρνηση, με στόχο να ανακατέψουν την τράπουλα στην κοινωνία, αλλά και να προτάξουν το δικό τους σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Γκρίνια υπάρχει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός πως μετά τον Βασίλη Κικίλια ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σταμάτησε την ενημέρωση των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επαναφέρει το θέμα, θα περιμένει τις πρώτες αντιδράσεις και δεν αποκλείεται να συντάξει και μια σχετική επιστολή διαμαρτυρίας. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν πολύ σύντομα νέες τροπολογίες να κατατεθούν στη Βουλή γύρω από τη διαχείριση του κορωνοϊού. Επίταξη ιδιωτικών κλινών χωρίς αποζημίωση (αν δεν γίνει πράξη σύντομα από την κυβέρνηση), αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων, αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων στους κλειστούς χώρους, μείωση των ποσοστών πληρότητας, περιορισμός στα ωράρια ακόμα και στους εμβολιασμένους, ειδικά στις «κόκκινες περιοχές», είναι μερικές από τις σκέψεις που ήδη υπάρχουν και αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά.

Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», έχει μπει ακόμα και η επιβολή περιοδικών τεστ και για τους εμβολιασμένους στο σύστημα υγείας. Πέρα από την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός προτείνει πιο αυστηρά μέτρα και συστηματικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, ακόμα και του στρατού), στις κλειστές δομές και τα σχολεία με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

Ποιο είναι το δύσκολο κομμάτι; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την αναστολή εργασίας στην οποία μπήκαν οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν, είναι δύσκολο να πείσει πως ξαφνικά επιθυμεί την επέκταση της υποχρεωτικότητας στα σώματα ασφαλείας, στον στρατό, στους ιερείς, στον δημόσιο τομέα και την εστίαση. «Το ότι το συζητάμε αυτό είναι από μόνο του παραδοχή αποτυχίας, με δεδομένο ότι και ο ΠΟΥ δεν το περιλαμβάνει στις καλές πρακτικές», ανέφερε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Εξηγούσε, ωστόσο, πως στο οριακό σημείο που βρίσκεται η χώρα, δύσκολες αποφάσεις πρέπει να παρθούν άμεσα και για αυτό προχώρησαν στην πρόταση για σύσταση μιας επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής.

Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου έχει μπει ακόμα και η επιβολή περιοδικών τεστ και για τους εμβολιασμένους στο σύστημα υγείας.

Οσοι πίστευαν πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για συναίνεση με την κυβέρνηση στις προτάσεις για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και ορισμού νέου υπουργού Υγείας, ίσως να είχαν δίκιο. Η διακομματική επιστημονική επιτροπή θα ήταν πολύ δύσκολο να συσταθεί από τη στιγμή που οι αποφάσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν, ειδικά μετά τους εμβολιασμούς, χαρακτήρα πιο πολύ πολιτικό. Και στο παιχνίδι των εντυπώσεων που παίζουν τα κόμματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε περισσότερο να στριμώξει την κυβέρνηση παρά να της «κλείσει το μάτι» για συμπόρευση στο θέμα της πανδημίας. Η Ν.Δ. διανύει τον τρίτο της χρόνο στην εξουσία και μόνο η πόλωση μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, που υπολείπεται δημοσκοπικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την εβδομάδα που πέρασε ο τέως πρωθυπουργός δεν σταμάτησε να ζητεί από τον πρωθυπουργό να «φύγει» από το Μαξίμου. Τον χαρακτήρισε «απερχόμενο» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η πανδημία είναι το τελευταίο μεγάλο «σκαλοπάτι» που έχει να ανέβει ο Αλέξης Τσίπρας πριν ζητήσει την προσφυγή στις κάλπες. Ολοι βέβαια συμφωνούν πως ο χρόνος πρέπει να τρέξει και διαφορετικές εισηγήσεις σε αυτό το θέμα δεν υπάρχουν.

Το «εκλογικό άρωμα» που αναδύουν οι τελευταίες ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν περισσότερο «προετοιμασία» με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο του κόμματος. Με δεδομένο πως τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 24 Φεβρουαρίου θα είναι καλύτερα, αρκετά στελέχη θεωρούν πιθανό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την περαιτέρω συσπείρωση του κόμματος μέσω ενός επικαιροποιημένου και πιο ισχυρού σήματος εκλογικής ετοιμότητας. Αρκεί βέβαια να το αντέχει η κοινωνία. «Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ένα πιθανό αίτημα για κάλπες πριν από τη λήξη της τετραετίας θα έριχνε τους τόνους στο συνέδριο, ενώνοντας τις τάσεις απέναντι στη Ν.Δ και τον κοινό στόχο η επόμενη κυβέρνηση της χώρας να είναι προοδευτική.

Πηγή:Καθημερινή

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Νέα σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική