Αν πατήσουμε αχινό, σίγουρα δεν θα είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία. Δεν πρέπει όμως να πανικοβληθούμε γιατί υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα.
Οι αχινοί ζουν σε αβαθή και καθαρά νερά. Συνήθως προσκολλώνται πάνω σε βράχια και αν προσέξουμε είναι εύκολο να τους αντιληφθούμε. Δεν είναι καλή ιδέα να τους απομακρύνουμε γιατί με μια μικρή απροσεξία μπορεί να τραυματιστούμε. Το καλύτερο είναι να τους αποφεύγουμε, ή να φοράμε πλαστικά παπούτσια, αν στο βυθό υπάρχουν πολλές πέτρες. Μπορεί ανάμεσά τους να υπάρχει κάποιος αχινός που δεν βλέπουμε.
Ο αχινός περιβάλλεται από αγκάθια, που αν μας τρυπήσουν μπορούν να σου προκαλέσουν πόνο και φλεγμονή. Στην επιφάνεια της κάψας του αχινού, υπάρχουν επίσης οι ποδολαβίδες. Αυτές είναι σαν μικροσκοπικές δαγκάνες, που ο αχινός τις χρησιμοποιεί για να πιάνει την τροφή του αλλά και για την άμυνα του. Οι ποδολαβίδες έχουν την δυνατότητα να εκκρίνουν δηλητήριο. Σε περίπτωση που πατήσουμε τις ποδολαβίδες, ο πόνος και η φλεγμονή θα είναι ακόμα πιο έντονα.
Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στο δηλητήριο των αχινών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση τόσο τοπικά, όσο και από το αναπνευστικό σύστημα. Το αίσθημα της δύσπνοιας, βάρος στο στήθος και ταχυκαρδία είναι σημάδια αλλεργικής αντίδρασης. Η κατάσταση αυτή χρειάζεται άμεσα ιατρική βοήθεια.
Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε αν πατήσουμε αχινό, είναι να βγουμε από τη θάλασσα, να ξεπλύνουμε καλά το πόδι μας για να δουμε τι έχει συμβεί. Για να ανακουφιστούμε από τον πόνο πρέπει να βάλουμε το πόδι , να μουλιάσει, τουλάχιστον για 30 λεπτά σε καυτό νερό. Με τον τρόπο αυτό θα μαλακώσει το δέρμα και θα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν τα αγκάθια.
Για να βγάλουμε τα αγκάθια μπορούμε να χρησιμοποίησοτνε ένα τσιμπιδάκι και να αφαίρεσουμε τα μεγάλα κομμάτια που βγαίνουν. Καλό είναι να αποφύγουμε τις βελόνες και τις καρφίτσες, διότι τραυματίζουμε περισσότερο το δέρμα και ανοίγουμε πύλες εισόδου για μικρόβια.
Μόλις αφαιρέσουμε με τα μεγάλα αγκάθια, μπορούμε να πάρουμε ένα ξυραφάκι και να το περάσουμε ευγενικά πάνω από το σημείο που καθαρίσαμε. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε τις ποδολαβίδες, οι οποίες μπορεί να φαίνονται σαν μαύρα στίγματα πάνω στο δέρμα.
Αν παραμένει κάτι βαθύτερα μην ανησυχείτε, δεν κινδυνεύετε. Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού θα τα αντιμετωπίσει μαραίνοντας τα και θρυμματίζοντας τα. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία είναι παροδική.
Αν η φλεγμονή είναι μεγάλη κα συνεχίζουμε να πονάμε μετά από ώρες, μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε αντιφλεγμονώδη χάπια και αντιβίωση, απόφαση που θα πάρει ο γιατρός με τον οποίο καλό είναι να επικοινωνήσουμε.
Πηγή: News4health.gr