Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤι αλλάζει για τα βαριά εγκλήματα και την προστασία των ανηλίκων

Τι αλλάζει για τα βαριά εγκλήματα και την προστασία των ανηλίκων

Τροποποιήσεις στον Ποινικό κώδικα που αφορούν δύο μεγάλες κατηγορίες εγκλημάτων, από τη βαριά εγκληματικότητα (ναρκωτικά, οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία κ.ά) και από την άλλη εγκλήματα κατά ανηλίκων ή περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο που αναμένεται να καταλήξει στην ψήφισή του έως τέλη Οκτωβρίου, θα τροποποιήσει διατάξεις του Ποινικού κώδικα ο οποίος ψηφίστηκε το 2019. Το σχέδιο με τις αλλαγές αποτελεί έργο διετούς επεξεργασίας της διαρκούς νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη που συστάθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Η έκτιση της ποινής
Σύμφωνα με το σχέδιο:

– Οι καταδικασμένοι σε βαριά εγκλήματα (ναρκωτικά, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων) δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή αν δεν εκτίσουν τα 4/5 της ποινής που τους έχει επιβληθεί (από 3/5 που ισχύει σήμερα).

– Όσοι είναι καταδικασμένοι σε ισόβια θα εκτίουν τουλάχιστον 18 από 16 χρόνια σήμερα.

– Θα απαγορεύεται η έκτιση της ποινής με βραχιολάκι για τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων.

Επίσης προβλέπονται μόνο ισόβια για εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, χωρίς δηλαδή διαζευκτική δυνατότητα επιβολής τουλάχιστον 10 ετών κάθειρξης. Τα αδικήματα αυτά είναι: της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου, της θανατηφόρας ληστείας.

Οι ανήλικοι
Με τις αλλαγές επιχειρείται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων:

– Πρώτον επιμηκύνεται η παραγραφή για σεξουαλικά πλημμελήματα σε βάρος ανηλίκων. Θα τρέχει από τη συμπλήρωση των 19 ετών για τα πλημμελήματα και 21 για τα κακουργήματα.

– Τα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανήλικων θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως.

– Η σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας θα διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα (πριν με έγκληση) και θα τιμωρείται μόνο με φυλάκιση έως πέντε χρόνια (πριν διαζευκτικά με χρηματική ποινή).

– Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομιξίας, που είχε γίνει πλημμέλημα το 2019, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις μεταξύ συγγενών.

Πηγή:capital.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα