Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΤζανάκης: Πιθανότητα να μειωθούν τα κρούσματα από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Τζανάκης: Πιθανότητα να μειωθούν τα κρούσματα από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 800, ενώ τώρα ανέρχονται σε 333. Παράλληλα εξήγησε πως αυτό το γεγονός οφείλεται στους εμβολιασμούς αλλά και πως η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά κυρίως νεότερες ηλικίες.

Ακόμη ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως λόγω της πιο δομημένης κινητικότητας του Σεπτεμβρίου αλλά και των αυξημένων τεστ, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από τα μέσα του μήνα, θα ακολουθήσουν οι νοσηλείες και τελευταίοι οι θάνατοι.

Για τους πλήρως εμβολισμένους νοσηλευόμενους, τόνισε ότι αποτελούν το 10-15% του συνολικού αριθμού και από αυτούς το 99% είναι ηλικίας άνω των 80 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, λόγω άλλων παθήσεων.

Τρίτη δόση εμβολίου και στους ηλικιωμένους

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως μετά τις ευπαθείς ομάδες θα ακολουθήσουν ο ηλικιωμένοι, αλλά και οι υγειονομικοί που βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο.

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 5 φορές ενώ προστατεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, -το όποιο από την ηλικία των 50 και κάτω φτάνει ακόμα και το 99%, από τη βαριά νόσηση που θα χρειαστεί νοσηλεία.

Τέλος ο καθηγητής επεσήμανε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού όπως η ίνωση των πνευμόνων, που ειδικά για τους αθλητές είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να τερματίσει την καριέρα τους. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αθλητές που δεν εμβολιάζονται διακυβεύουν το μέλλον τους.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

,
Διαβάστε Ακόμα