Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤέμπη: Επί 17 λεπτά ο μηχανοδηγός του Intercity «πάλευε» να βρει κάποιον!...

Τέμπη: Επί 17 λεπτά ο μηχανοδηγός του Intercity «πάλευε» να βρει κάποιον! -Τα τηλεφωνήματα της απελπισίας

Επί 17 λεπτά, από τη Λάρισα μέχρι το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, ο μηχανοδηγός του Intercity πάλευε να βρει κάποιον, να καταλάβει τι συμβαίνει και να σταματήσει την πορεία της επιβατικής αμαξοστοιχίας προς τον θάνατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, o Γιώργος Κουτσούμπας πέρασε 17 αγωνιώδη λεπτά, καλώντας επίμονα τον σταθμάρχη της Λάρισας, χωρίς να παίρνει απάντηση.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Live News», ο μηχανοδηγός του Intercity καλούσε με τη σειρά τους συναδέλφους του μηχανοδηγούς που βρίσκονταν συνήθως στο τιμόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας προς Αθήνα, για να επιβεβαιώσει αυτό που φοβόταν… Ότι, δηλαδή, το εμπορικό τρένο ερχόταν κατά πάνω του.


«Στην αρχή, όταν κατάλαβε ο Γιώργος (ο μηχανοδηγός του επιβατικού τρένου) ότι μάλλον δεν πήγαινε σωστά, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη. Τον κάλεσε, του φώναζε, αλλά εκείνος δεν απαντούσε. Ύστερα άρχισε να ψάχνει να βρει στο τηλέφωνο τους μηχανοδηγούς της εμπορικής, για να μάθει ποιος κατεβαίνει από Θεσσαλονίκη και από ποια γραμμή», αποκαλύπτει συνάδελφος του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Όπως εξηγεί, όμως, η βάρδια είχε αλλάξει. «Τα παιδιά είχαν αλλάξει τη βάρδιά τους και ήταν άλλοι στη θέση τους. Άλλοι ήταν, κανονικά, να κάνουν αυτό το δρομολόγιο, και άλλοι πήγαν τελικά. Ο Γιώργος προσπάθησε να διαπιστώσει εάν ερχόταν τρένο κατά πάνω του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνάδελφος του μηχανοδηγού.

Τέμπη: Ο σταθμάρχης δεν γνώριζε να «διαβάζει» τον πίνακα ελέγχου που είχε μπροστά του!

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί τον πίνακα ελέγχου που είχε μπροστά του, ούτε να «χαράζει» δρομολόγια. Οι ειδικοί εκτιμούν πως, εάν ο 59χρονος μπορούσε να διαβάσει τις ενδείξεις, είχε τρία λεπτά στη διάθεσή του να κάνει διορθωτικές κινήσεις και ενδεχομένως να αποτρέψει την τραγωδία στα Τέμπη.

Από τις 23:04 που έφυγε το μοιραίο τρένο 62 από τον σταθμό της Λάρισας, ως τις 23:07, μια απόσταση 5,5 χλμ., το τοπικό σύστημα σηματοδότησης και ο πίνακας χειρισμού σηματοδότησης που είχε μπροστά του ο σταθμάρχης τον προειδοποιούσε ότι η πορεία του τρένου είναι λανθασμένη.

«Ο σταθμός της Λάρισας έχει τοπικό πίνακα χειρισμού σηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια απόσταση πριν και μετά τον σταθμό υπάρχουν φωτοσήματα, αλλαγές και κυκλώματα γραμμής που δείχνουν την παρουσία του τρένου. Είναι ένα σύστημα που λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2022 και το έλεγξα ο ίδιος αμέσως μετά το δυστύχημα», σημειώνει ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τζεράκης.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα