Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤέλος οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις 26, 27, 28 Μαΐου λόγω απεργίας

Τέλος οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις 26, 27, 28 Μαΐου λόγω απεργίας

.

Χωρίς δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις 26, 27, 28 Μαΐου κινδυνεύουν να μείνουν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις – επιστροφές που πρέπει να γίνονται στον ΕΟΠΥΥ (clawback) όταν υπάρχει υπέρβαση τις προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών (rebate και clawback) αφαιρείται ακόμη και το 50% έως 60% των εισοδημάτων που αναμένουν οι εργαστηριακοί γιατροί ή τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαμήνυσε στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ ότι «η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν».

Γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί και να προχωρήσει σε διακοπή των συμβάσεων με τους απεργούς. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις Πλεύρη δεν φαίνεται να μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη, τουλάχιστον ως προς τη διακοπή των συμβάσεων, καθώς είναι άγνωστο πώς θα επιλεγούν όσοι θα τιμωρηθούν από το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, επεσήμανε: «Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατομμυρίων τον χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Τι ζητά ο κλάδος
Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, το συντονιστικό τους όργανο επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια τον κλάδο ταλανίζει το clawback και ότι καμία προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει.

«Κανείς μέχρι στιγμής δεν “έχει θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων” για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού, τουναντίον, διαχρονικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία υπεκφεύγουν της επίλυσής του, βρίσκοντας προσωρινές λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν», αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως επισημαίνεται, το clawback εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013, ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα με την εφαρμογή μνημονίων. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Πηγή:Έθνος

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Νέα σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική