Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΣχέδιο για... mute στην εστίαση, με ωράριο και καθήμενους - Τα νέα...

Σχέδιο για… mute στην εστίαση, με ωράριο και καθήμενους – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για ανεμβολίαστους ενόψει Χριστουγέννων

Με δεδομένο ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσουν ξανά για όλους, η κυβέρνηση θέτει επί τάπητος ένα «σχέδιο ανάγκης» που αφορά τοπικούς περιορισμούς στις «κατακόκκινες» περιοχές της χώρας, ειδικά αν εμφανιστεί και στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον.

Συγκεκριμένα, σε αυτές τις Περιφέρειες μπορεί να ακολουθηθούν μοντέλα που ήδη έχουν θέσει σε εφαρμογή ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε συνδυασμό με την απαγόρευση της μουσικής και με μόνο καθήμενους στην εστίαση. Αντίθετα, δεν προωθούνται για περαιτέρω εξέταση άλλα μοντέλα, όπως το νέο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους ανεμβολίαστους ή η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Επιπλέον, στην κυβέρνηση επιδιώκουν εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ενώ ρίχνουν βάρος και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με τις εφεδρείες από τον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά το σκεπτικό της κυβέρνησης, βασίζεται στο τρίπτυχο: αύξηση των εμβολιασμών, εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι σκέψεις νέων μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων

  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα
  • Η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και
  • Ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test (είναι ύστατο μέτρο, και αρκετά δύσκολο να συμβεί)

Εμβολιασμός και όχι lockdown η λύση

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε μέσα στην εβδομάδα πως είναι ο εμβολιασμός, όχι το lockdown, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δυναμική στην πανδημία, αλλά σε λίγο θα υπάρχει επιπέδωση», τόνισε.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter
Διαβάστε Ακόμα