Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Ποια μέτρα έρχονται

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Ποια μέτρα έρχονται

.

Την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε υψηλά επίπεδα, κυβέρνηση και ειδικοί προμηνύουν για ένα δύσκολο φθινόπωρο, με ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας (που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται). Σε συνδυασμό με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τη σταδιακή επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα και το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, στο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται νέα μέτρα, προκειμένου να βάλουν «φρένο» στον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το σχέδιο για το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα. Όπως έχει ήδη καταστεί σαφές, ο κλοιός θα σφίξει ακόμα περισσότερο για τους ανεμβολίαστους, που θα βρεθούν μπροστά σε νέα περιοριστικά μέτρα. Όπως είπε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη έχει δοθεί ένα πρώτο δείγμα για το πως θα κινηθεί η χώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε χθες ότι «με την πανδημία δεν τελειώσαμε». Ο κ. Οικονόμου ζήτησε τη «μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες» και τόνισε την ανάγκη η επιστροφή από τις διακοπές να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Πάντως, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξορκίζουν κάθε σενάριο για νέο καθολικό lockdown, ενώ σε όποιες περιοχές χρειάζεται επιβάλλονται τοπικοί περιορισμοί.

Αποκλειστικά για εμβολιασμένους οι κλειστοί χώροι
Έτσι, από τον Σεπτέμβριο οι οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να ζήσουν πολλούς αποκλεισμούς, αφού σε πρώτη φάση δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους, κυρίως σε σημεία διασκέδασης.

Ένα ζήτημα που απασχολεί, πάντως, τους λοιμωξιολόγους είναι και η πληρότητα στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα του πανδημικού ιού αγγίζει και τους πολίτες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση των ειδικών προς την κυβέρνηση για ένα αυστηρότερο πρωτόκολλο χωρητικότητας, σε σχέση με αυτό που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα.

Καφετέριες και εστιατόρια: Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί.

Μπαρ και κέντρα διασκέδασης: Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Θέατρα: Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου.

Κινηματογράφοι: Ούτε και τα σινεμά όμως θα είναι «φιλικά» προς τους ανεμβολίαστους καθώς είναι στη λίστα με τα απαγορευμένα σημεία.

Γήπεδα: Και στους χώρους άθλησης δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι, αφού ήδη οι ίδιες οι ομάδες έχουν δώσει ένα δείγμα γραφής προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού, αφού η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Ήδη εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι ειδικά στα καταστήματα λιανικής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους, ή θα πρέπει να κάνουν τις αγορές του ηλεκτρονικά.

Διπλές μάσκες παντού – Πιθανό το click away για τους ανεμβολίαστους
Το ερώτημα είναι αν αργότερα παρόμοια μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away. Αντιθέτως, δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις).

Επίσης, είναι πιθανό οι ανεμβολίαστοι να πρέπει να εισέρχονται με διπλή μάσκα εάν δεν θα μπορούν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή να μπαίνουν με τεστ. Το σενάριο αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο, ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Για τα σενάρια αυτά είχε μιλήσει και ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος αναφέροντας πως για τους επόμενους μήνες το δίλλημα θα είναι εμβολιασμός ή συνεχή τεστ.

Στους κλειστούς χώρους, ειδικά από τον Σεπτεμβρη, κανονικά χρειάζεται εργαστηριακό τεστ για να μπορόυν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι, όπως και για να ψωνίσουν.

«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει -φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει – γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μοντέλο Κύπρου στους εργασιακούς χώρους
Είναι σαφές πως η «συνύπαρξη» εμβολιασμένων και μη σε κλειστούς χώρους, όπως οι εργασιακοί χώροι, ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να ελέγχονται καλύτερα οι εργασιακοί χώροι, η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.

Παρόμοιο μοντέλο άλλωστε ακολουθεί η Κύπρος, που ανακοίνωσε πως τα δωρεάν rapid test αποτελούν παρελθόν. Έτσι οι Κύπριοι που δεν έχουν εμβολιαστεί (εκτός από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού) θα πρέπει να πληρώνουν για να υποβάλλονται σε rapid test.

Επέκταση του μοντέλου εκπαιδευτικών
Στην κυβέρνηση μελετούν και την επέκταση του «μοντέλου» των εκπαιδευτικών και σε άλλους κλάδους, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί τη νέα σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα, πρόκειται είτε για μοριακά είτε για rapid test και επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος (που μπορεί να είναι 40 ευρώ την εβδομάδα).

Στο τραπέζι είναι η εφαρμογή ανάλογων μέτρων και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, καθώς εκτιμάται πως αυτό θα λειτουργήσει ως έμμεσο κίνητρο εμβολιασμού.

Πηγή:Newpost.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα