Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣυναγερμός από Τσιόδρα: Θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα

Συναγερμός από Τσιόδρα: Θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα

.

Σε αυστηρή προειδοποίηση τήρησης των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού και επαγρύπνηση από την πολιτεία και τους πολίτες προχώρησε από τη Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε πως τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%. Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο, καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις.

«Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι στην περιοχή υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα.

«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη Δυτική Αττική, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών.

Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει», τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Αναλυτικά τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαίως,
Κεντρικός Τομέας: 61% αύξηση, με 1.400 ενεργά
Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη, παρά το σκληρό lockdown
Ανατολική Αττική: 62% αύξηση
Τσιόδρας: 7.000-8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι στην Αττική χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, ωστόσο, ότι οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Στην Αθήνα το RT αγγίζει το 1,1, ενώ εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7.000-8.000.

Όσον αφορά άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ τα λύματα είναι πολύ καλύτερα.

Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.

Αναφορικά με τις νέες νοσηλείες, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Σχετικά με τις ΜΕΘ στην Αττική, η πληρότητα είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%.

«Εχουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Σήμερα έχουμε 1.562 νοσηλευόμενους. Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών, που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων. Οι άνω των 55 ετών αποτελούν το 75% των νοσηλευομένων» είπε, για να προσθέσει: «Ο τραγικός απολογισμός των θανάτων δείχνει έναν ρυθμό 23 θανάτων την ημέρα. Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες, αλλά παραμένει ένα τραγικό δεδομένο. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα; Παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει σύστημα καταγραφής θανάτων και έτσι βλέπουμε αν έχουμε παραπάνω. Τις τελευταίες εβδομάδες, ευτυχώς, δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο αυτό».

«Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος σε άλλο σημείο ανέφερε ότι υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευθεί.

Τσιόδρας: Οι μεταλλάξεις κινούνται στο 40% στη χώρα μας
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν τελικώς οι μεταλλάξεις του ιού -οι οποίες κινούνται στο 40% στη χώρα μας- και ξεκαθάρισε πως δεν έχει ακόμα τελειώσει η πανδημία. «Ο ιός είναι εδώ, ελπίζουμε για λίγους μήνες, και θα μας πιέσει και άλλο» σημείωσε, και πρόσθεσε αναφερόμενος στην Αθήνα: «Δυστυχώς, έχουμε αύξηση και την παρακολουθούμε έχοντας την αγωνία που έχουν όλοι. Οι αντοχές του κόσμου έχουν εξαντληθεί. Η Αττική συνολικά αυτή τη στιγμή θέλει πραγματικά ιδιαίτερη προσοχή».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη σχέση κορωνοϊού και παιδιών. «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους», ανέφερε.

Μιλώντας για τεστ, είπε ότι πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα, κατά μέσο όρο. «Φτάσαμε σε ένα σημείο που έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

 

Αρκουμανέας: Αυτό το διπλό σύστημα που παρουσιάστηκε δεν έχει καμία σχέση με το Εθνικό Μητρώο covid
Τις όποιες κατηγορίες περί διπλών εγγραφών στο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων απέρριψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Αυτό το σύστημα που έχει μέσα παρουσίες προσωπικού, μηνύματα στους εργαζόμενους, καταγραφή συμβάντων παρουσιάστηκε από κάποιους ξαφνικά ως διπλό βιβλίο, ως παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει καμία σχέση με το Εθνικό Μητρώο covid όπως παρουσιάστηκε εσκεμμένα δυστυχώς από κάποιους», είπε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στη Βουλή.
Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα