Αρχική Κοινωνία Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης – Ποιους αφορά

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης – Ποιους αφορά

Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και οι υγειονομικοί μπορούν πλέον να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για την 3η δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19. Η πλατφόρμα των ραντεβού για τις κατηγορίες αυτές ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Όπως εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη 3ης δόσης σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα, και αναφέρθηκε και πάλι στην αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση. Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό, όπως οι υγειονομικοί.

Η χορήγηση της 3ης δόσης θα γίνεται μετά από 6 έως 8 μήνες από την 2η δόση του εμβολίου.Δεν είναι υποχρεωτική η 3η δόση και ο εμβολιασμός θεωρείται πλήρης με τις 2 δόσεις. Αυτό ισχύει και για τους υγειονομικούς, καθώς ο εμβολιασμός με την 3η δόση αποτελεί σύσταση και δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη στους νέους έχει – ανά ηλικία – ως εξής:

35 έως 39 ετών: 59,8% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 60,4%.
30 έως 34 ετών: 59,3% έχουν εμβολιαστεί – 60% με τα ραντεβού.
25 έως 29 ετών: 58,8% έχουν εμβολιαστεί – 59,7% με τα ραντεβού.
18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί – 51,3% με τα ραντεβού.
15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί – 30% με τα ραντεβού.
12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί – 17,44% με τα ραντεβού.

Σε ερώτηση εάν θα υπήρχε σύσταση για τρίτη δόση σε περίπτωση που είχαν επιτευχθεί ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον 80%, η κα. Θεοδωρίδου απάντησε θετικά, εφόσον κρινόταν πως αυτό να συνέβαλε στην αποτελεσματική κάλυψη κατά του ιού.Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως επτά στους δέκα Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι.Τέλος, με νομοθετική παρέμβαση θα λυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα για τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού από τους παιδιάτρους.

Χορηγοί Επικοινωνίας

Must Read

- Advertisement -S-