Περισσότερα από 150 φάρμακα σχεδόν όλων των κατηγοριών παθήσεων είναι σε έλλειψη τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, με το πρόβλημα να εντείνεται διαρκώς, δυσκολεύοντας την πρόσβαση του Έλληνα ασθενούς στη θεραπεία του. «Κάθε φαρμακοποιός από το πρωί έως το βράδυ ψάχνει να βρει κάποιο ελλειπτικό φάρμακο για να εξυπηρετήσει ασθενή», ανέφερε ενδεικτικά χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, που αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο, όπως σημείωσε, οφείλεται στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών.
Οπως ανέφερε, «είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Ελλειπτικά φάρμακα υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά.
Ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρόν για “επιχειρηματικότητα”, διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στη χώρα μας». Ο κ. Βαλτάς παρέθεσε και συγκεκριμένα παραδείγματα τιμών ελλειπτικών φαρμάκων. Ειδικότερα, φάρμακο για το Πάρκινσον με τιμή 113,63 ευρώ στην Ελλάδα, στη Γερμανία κοστίζει 330,51 ευρώ. Βρογχοδιασταλτικό φάρμακο έχει τιμή 2,20 ευρώ στην Ελλάδα και 15,55 ευρώ στη Γερμανία, φάρμακο για τη χοληστερίνη με τιμή 24,32 ευρώ πωλείται στη Γερμανία 68,97 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε τα κακώς κείμενα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σχέση με το πρόβλημα των ελλείψεων. Οπως ανέφερε ενδεικτικά, κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο τις ποσότητες που διανέμουν ούτε και τις ελλείψεις, υποτροφοδοτούν την αγορά λόγω των παράλληλων εξαγωγών ή δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις σε περιόδους που διαπραγματεύονται τιμές των προϊόντων τους. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμα και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα –μάλιστα κάποιες έχουν μόλις 1.000 κωδικούς πώλησης, όταν ένα φαρμακείο διαθέτει πάνω από 6.000 κωδικούς– και έχοντας ελάχιστο πελατολόγιο φαρμακείων. Τέλος, κατηγόρησε τον ΕΟΦ ότι δεν διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς.
Δυσεύρετα πάνω από 150 σκευάσματα – Συνάντηση φορέων για εξεύρεση λύσης με πρωτοβουλία του ΠΦΣ.
Ο κ. Βαλτάς παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΦΣ, μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών, έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς φαρμάκων που έχει και ενημέρωση των γιατρών για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη προκειμένου να μην τα συνταγογραφούν έως ότου αποκατασταθεί η αγορά.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες, στόχο να καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων. Οι κοινές προτάσεις που θα προκύψουν από τη συνάντηση θα κατατεθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς ενδεχομένως να χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις.