Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣε αυτά τα φάρμακα αναμένεται έλλειψη τον χειμώνα – Τι λένε οι...

Σε αυτά τα φάρμακα αναμένεται έλλειψη τον χειμώνα – Τι λένε οι φαρμακαποθηκάριοι

.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι φαρμακαποθηκάριοι για τις ελλείψεις φαρμάκων εντός του χειμώνα. Παράλληλα, ζητούν να αρθεί η απαγόρευση των εξαγωγών σε 130 σκευάσματα που πλεονάζουν και συσσωρεύονται στις αποθήκες τους, όπως λένε.

Τα φάρμακα που θα σημειώσουν ελλείψεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι ορισμένα αντιβιοτικά, κάποια νέα φάρμακα για την καταπολέμηση του διαβήτη, αλλά και σκευάσματα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Είναι τρομολαγνεία αυτό που γίνεται και δεν είναι σωστό να λέμε ότι θα έχουμε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων τον χειμώνα. Θα έχουμε πρόβλημα σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες. Σε κάποια αντιβιοτικά -κυρίως σε όσα έχουν τη βάση τους στην αμοξυκιλλίνη– σε κάποια σκευάσματα νέας γενιάς για τον διαβήτη και σε σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο ΠΣΦ την Τρίτη (4.10.23).

Στην πραγματικότητα οι παραπάνω φαρμακευτικές κατηγορίες περιέχουν σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει πίεση από την κοινωνία προς το υπουργείο Υγείας και τους εμπλεκόμενους με την αλυσίδα του φαρμάκου φορείς, για επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει πως οι ελλείψεις είναι πλέον περιορισμένες. Και δεν αφορούν σε σκευάσματα τα οποία εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται από τον ΕΟΦ σε καθεστώς «προστασίας» από τις παράλληλες εξαγωγές.

«Δεν έχουμε προβλήματα σε εξειδικευμένα φάρμακα. Έχουμε προβλήματα σε φάρμακα μαζικής κατανάλωσης. Και αυτό κατανοώ πως προκαλεί δίκαιο εκνευρισμό στην κοινωνία και δίκαιη αναταραχή στην πολιτική ηγεσία. Αλλά αυτά τα φάρμακα, ωστόσο, δεν εξάγονται. Και γι’ αυτά τα συγκεκριμένα εμείς λέμε “ναι” στην απαγόρευση. Ξεκάθαρα», τόνισε.

Φαρμακαποθηκάριοι: «Οι ελλείψεις οφείλονται στην έλλειψη δραστικών ουσιών και στον υποεφοδιασμό της αγοράς»
Οι Φαρμακαποθηκάριοι είναι κατηγορηματικοί. Για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνεται όπως λένε, ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και από την άλλη, τα προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες.

«Και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες φαρμάκων που θα λείψουν τον χειμώνα και θα έχουμε πρόβλημα, ισχύει το ίδιο. Στα δύο από τα τρία φταίει ο ελλιπής εφοδιασμός και στο άλλο φταίει η παραγωγή δραστικής, που δεν έχει επαναπατριστεί στην Ευρώπη», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΠΣΦ.

Προσθέτει μάλιστα, πως το πρόβλημα με την παραγωγή δραστικών ουσιών, θα αργήσει να ομαλοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το πρόβλημα με τις δραστικές θα πάρει τρία χρόνια να ομαλοποιηθεί. Εμείς αυτό το έχουμε πει εδώ και ένα χρόνο. Η Ευρώπη θα αποκτήσει ξανά παραγωγή δραστικής -Θεού θέλοντος και Κομισιόν επιτρεπούσης- στο τέλος του ’25. Μέχρι εκεί θα πάμε έτσι», τονίζει ο κ. Σκυλακάκης.

Φαρμακαποθηκάριοι: «Άμεση άρση της απαγόρευσης εξαγωγών σε 130 σκευάσματα»
Οι φαρμακαποθηκάριοι -οι οποίοι αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο στην αλυσίδα του φαρμάκου μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και φαρμακείου- υποστηρίζουν πως λανθασμένα οι εξαγωγές φαρμάκων έχουν “ενοχοποιηθεί” για τις ελλείψεις.

Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνουν, υπάρχουν 130 σκευάσματα, τα οποία πριν από πολλούς μήνες είχαν πράγματι εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, πλέον όμως, ο εφοδιασμός της αγοράς έχει ομαλοποιηθεί κι αυτά παραμένουν σε απαγόρευση.

Φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία πρεγκαμπαλίνη, για παράδειγμα, όπως λένε οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ «λιμνάζουν» στις αποθήκες τους παραμένοντας «αναίτια» σε καθεστώς απαγόρευση της εξαγωγής τους.

«Λέμε όχι στην απαγόρευση της πρεγκαμπαλίνης, γιατί πρεγκαμπαλίνη έχουμε σε τεράστια αποθέματα στην Ελλάδα. Αν προστατεύεις την εξαγωγή της πρεγκαμπαλίνης ουσιαστικά προστατεύεις τα συμφέροντα του παραγωγού και όχι τη δημόσια Υγεία», τονίζει η κ. Σκυλλακάκης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει «άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως κλάδος να περιμένουμε την άρση πότε θα εφαρμοστεί. Τα μέτρα άρσης πρέπει να είναι αύριο, ή μεθαύριο. Θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα χάσουν τη δουλειά τους άνθρωποι οι οποίοι δεν φταίνε».

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ, Θεόδωρος Σκυλλακάκης, δήλωσε υπέρ του νέου μέτρου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την παρακολούθηση των ελλείψεων, την οποία αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, εξαπέλυσε «πυρά» κατά των φαρμακοποιών και του ΕΟΦ, ζητώντας να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Υπάρχει «κενό νόμου», όπως πρόσθεσε, στο ποιος κρατικός φορέας ελέγχει τους φαρμακοποιούς.

«Βαρύτητα στα γενόσημα»
Παίρνοντας τον λόγο η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ειρήνη Μαρκάκη, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι άλλων χωρών της Ευρώπης στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, εξαιτίας της εγχώριας παραγωγής γενοσήμων.

Ωστόσο, η πολιτεία δεν έχει φροντίσει να ενισχύει την απορρόφηση των γενοσήμων από την αγορά και να ενδυναμώσει τη χρήση τους από τους πολίτες.

«Πρέπει να ξανασκεφτεί το ελληνικό δημόσιο να στηρίξει τα γενόσημα φάρμακα. Με βάση μελέτη που έχει γίνει από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φαρμακεμπορίου, αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα συνταγογραφούνται 80% πρωτότυπα φάρμακα και 20% και λιγότερα γενόσημα. Να γνωρίζετε κιόλας ότι στην Ελλάδα υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο φαρμάκων. Που σημαίνει τι; Ότι δαπανούμε πολύ περισσότερα χρήματα ως χώρα, στα φάρμακα που εισάγουμε. Αυτό μπορεί να αλλάξει, λοιπόν, και να γίνει αυτό που γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: να συνταγογραφούνται περισσότερο τα γενόσημα, γιατί αυτό θα βοηθούσε και την οικονομία τα μέγιστα. Φαντάζεστε ότι λιγότερα χρήματα θα χρειάζονταν να εξάγουμε για να αγοράζουμε τα πρωτότυπα, ενώ η χώρα μας παράγει θαυμάσια γενόσημα», καταλήγει η ίδια.

Πηγή: iatropedia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα