Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΣεβασμός στη σχέση: Τι σημαίνει και πώς θα τον κερδίσετε

Σεβασμός στη σχέση: Τι σημαίνει και πώς θα τον κερδίσετε

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της ανθρώπινης εμπειρίας. Οι σωστές σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να μας ενδυναμώσουν.

Όταν έχουμε σεβασμό για τον εαυτό μας, μπορούμε να διδάξουμε και τον άνθρωπο με τον οποίο έχουμε δεσμό πώς να μας σέβεται. Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε σεβασμό σε μια σχέση είναι να είστε καλός ακροατής και να δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε για το τι έχει να πει ο άλλος.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κερδίσετε τον σεβασμό που πρέπει να έχετε σε μια σχέση:

Δώστε αγάπη αλλά ποτέ μην δίνετε δύναμη
Να θυμάστε πάντα ότι η αγάπη είναι πιο ισχυρή απ’ οτιδήποτε άλλο. Μπορείτε να δώσετε στο/στην σύντροφό σας ό,τι θα μπορούσε ποτέ να ζητήσει, αλλά αν δεν δείξει καμία εκτίμηση για την αγάπη σας, τότε σημαίνει ότι δίνετε τη δύναμή σας.

Να είστε πάντα προσεκτικοί για να κρατάτε μια ισορροπία
Να είστε γενναιόδωροι με την αγάπη, αλλά μην υπομένετε την κακή συμπεριφορά. Εάν ανέχεστε συνεχώς την κακή συμπεριφορά του/της συντρόφου σας, η σχέση θα σας εξαντλήσει. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας και να τους πείτε τι πρέπει να κάνουν διαφορετικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τον σεβασμό τους.

Θέστε όρια
Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να θέσουν όρια μέσα στη σχέση. Για παράδειγμα, αν ο ένας σύντροφος θέλει να περάσει όλη την ημέρα στη δουλειά ενώ ο άλλος θέλει να πάει για ψώνια, αυτό πρέπει να συζητηθεί εκ των προτέρων. Εάν ξέρετε τι θέλετε και μπορείτε να συμφωνήσετε σε αυτό που θέλετε, θα είναι πιο εύκολο να τα καταφέρετε να θέσετε όρια.

Σεβαστείτε τον εαυτό σας για να σας σέβονται οι άλλοι
Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμβουλή γιατί σας βοηθά να κερδίσετε σεβασμό. Σεβαστείτε πρώτα τον εαυτό σας γιατί, χωρίς τον αυτοσεβασμό, μπορεί να μην έχετε σεβασμό σε μια σχέση. Η αυτογνωσία και η ριζική αποδοχή του εαυτού μας οδηγούν σε περισσότερο αυτοσεβασμό.

Γνωρίστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας
Όταν ξέρεις την καλή σου πλευρά και ξέρεις ότι δεν είσαι τόσο καλός σε κάτι, θα καταλάβεις πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Αν ξέρετε τι θέλετε από τη ζωή, θα βρείτε τρόπους να αποκτήσετε αυτά τα πράγματα. Έτσι, μάθετε να αναγνωρίζετε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας και να τα χρησιμοποιείτε προς όφελός σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσελκύσετε σεβασμό σε μια σχέση.

Αποδεχτείτε τον σύντροφό σας, αποδεχτείτε τον εαυτό σας
Όλοι ερχόμαστε με τα ελαττώματα και τις ατέλειές μας και δεν πρέπει να περιμένουμε την τελειότητα από κάποιον άλλο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποδεχθούμε τον εαυτό μας καθώς και τον άνθρωπο με τον οποίο έχουμε σχέση. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσετε για τα προβλήματά σας και πρέπει οπωσδήποτε να τα ακούσετε.

Μην ησυχάζετε αν δεν σας σεβαστούν
Θα βοηθούσε αν δεν αφήσετε ποτέ κανέναν να σας φερθεί με ασέβεια σε μια σχέση. Εάν σας φέρονται άσχημα, θα πρέπει να μιλήσετε. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψετε στον εαυτό σας να υποτιμηθεί, ειδικά αν δεν κάνετε λάθος. Αν μείνετε σιωπηλοί, απλώς ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά και χάνετε τον σεβασμό σας στη σχέση.

Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια
Θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από τα μέλη της οικογένειάς σας αν τα πράγματα δεν είναι διαχειρίσιμα και γνωρίζετε ότι δεν σας σέβονται. Δεν έχει σημασία αν είστε παντρεμένοι ή ζείτε μαζί. Να ξέρετε ότι έχετε πάντα υποστήριξη από τους αγαπημένους σας και μπορείτε να βασιστείτε σε αυτούς σε στιγμές ανάγκης. Η συζήτηση μαζί τους θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό σε μια σχέση.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Εάν αισθάνεστε άγχος, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί τύποι επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, συμβούλων, ψυχιάτρων και θεραπευτών. Αυτοί οι επαγγελματίες θα μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε όποια ζητήματα έχετε, και θα μπορούν επίσης να σας δώσουν συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 


Διαβάστε Ακόμα