Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. Ελλάδα"Πρωταθλήτρια" στην ανεργία η Δυτική Μακεδονία

“Πρωταθλήτρια” στην ανεργία η Δυτική Μακεδονία

Αρνητική πρωτιά της Δυτικής Μακεδονίας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα της ανεργίας με την Ήπειρο να έπεται και το χαμηλότερο ποσοστό σημειώνεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας εργατικού δυναμικού για το τρίτο τρίμηνο του 2023 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η Δυτική Μακεδονία προηγείται με ποσοστό (17,3%) και στη συνέχεια ακολουθεί η Ήπειρος (15,4%) και η Κεντρική Μακεδονία (13,8%). Εν συνεχεία ακολουθούν, η Θεσσαλία (13,2%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (12,8%), η Αττική (9,9%), η Πελοπόννησος (9,8%), οι Ιόνιοι Νήσοι (9,8%), η Δυτική Ελλάδα (9%), η Στερεά Ελλάδα (8,7%), η Κρήτη (8,7%), το Βόρειο Αιγαίο (6,4%) και το Νότιο Αιγαίο (3%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης ιθαγένειας.

Ακόμα όσον αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων αυτοί εργάζονται ως μισθωτοί (69,1%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,0%). Από την άλλη το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 6,6%, εμφανίζοντας μείωση κατά 10,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου με το ποσοστό αυτό να παρουσιάζει αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναφορικά με τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,6%) και οι επαγγελματίες (21,6%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (3,4%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (2,6%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (8,0%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (3,6%).

Πηγή:xronos-kozanis.grελΕΛΠεριφερεια

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα