Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠλησιάζει η χορήγησή της επιταγής ακρίβειας για τους ευάλωτους - Πότε θα...

Πλησιάζει η χορήγησή της επιταγής ακρίβειας για τους ευάλωτους – Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

.

******

Ως ιδιαίτερα πιθανή προβάρει η χορήγηση της επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα για έναν σημαντικό αριθμό ευάλωτων πολιτών προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο ελάχιστο στις σημαντικά αυξημένες ανάγκες, που δημιουργούνται εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας.

Μία ακρίβεια μάλιστα η οποία όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενίσχυσής της το επόμενο χρονικό διάστημα και έτσι η επιταγή ακρίβειας φαντάζει ως ένα σημαντικό μέτρο ανακούφισης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι εφόσον υπάρχουν χρήματα τότε θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας στους ευάλωτους πολίτες. Το ίδιο είχε τονίσει προ καιρού και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε αναφέρει ότι «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες και τα νοικοκυριά από την ακρίβεια.

Οι οριστικές αποφάσεις για την επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτους θα ληφθούν περίπου στις 16 Νοεμβρίου, όταν και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων του Οκτωβρίου, αλλά και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εικόνα είναι ιδιαίτερα θετική και εκτιμάται ότι θα φέρει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

 

Γιατί ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση
Ωστόσο οι ανακοινώσεις ίσως καθυστερήσουν για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα πρέπει πιθανότατα να προηγηθεί η αξιολόγηση από την Fitch που είναι προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου και παράλληλα να μπορεί να πιστοποιηθεί με απόλυτη ακρίβεια ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και θα χρηματοδοτήσει την νέα αυτή παρέμβαση με την επιταγή ακρίβειας.

Η εικόνα στο μέτωπο της ακρίβειας μοιάζει να είναι ιδιαίτερα ζοφερή και αυτό διότι η Ελλάδα από ουραγός που ήταν στο κομμάτι της ακρίβειας, έχει ανέβει πλέον αρκετές θέσεις και ενώ είχε μόνο τρεις χώρες με χαμηλότερο πληθωρισμό, τώρα έχει 11. Και το ακόμη πιο αρνητικό είναι ότι ενώ στην Ευρωζώνη η τάση παραμένει πτωτική στην Ελλάδα έχει αναστραφεί.

Άλμα του πληθωρισμού
Έτσι λοιπόν τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έκανε ένα πραγματικό άλμα και από 2,4% τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 3,9%. Αντίθετα στην Ευρωζώνη από 4,3% «βούτηξε» στο 2,9%. Βέβαια θα περιμένουμε και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί η τάση. Και αυτό διότι με βάση τα προηγούμενα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός ήταν στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο.

Τα καλά νέα
Υπάρχουν όμως και καλά νέα και αυτά έρχονται από το μέτωπο του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος είναι και ο δείκτης που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ και όλους τους οικονομικούς θεσμούς. Έτσι, στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο ο πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, των καπνών και του αλκοόλ, ο ρυθμός αύξησης «έπεσε» στο 3,6% από 4,2% τον Σεπτέμβριο. Αυτή μάλιστα είναι και η δεύτερη συνεχής επιβράδυνση από 5,4% τον Αύγουστο.

Οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν, και τον Οκτώβριο, να αποτελούν «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά. Ο δείκτης της Eurostat, που μετρά τις τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, επιτάχυνε στο 9,3% από 8,2% τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η κατηγορία των τροφίμων «απογυμνωμένη» από τα άλλα στοιχεία, «έτρεξε» με ρυθμό 9,7% από 10,3% προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο ένας ιδιαίτερα αυξημένος ρυθμός ανόδου.

Τέλος να σημειωθεί ότι από τις χώρες της Ευρωζώνης, ταχύτερα κινήθηκαν οι τιμές στην Σλοβακία με 7,8%, στην Κροατία κατά 6,7% και Σλοβενία με 6,6%, ενώ αντίθετα στο Βέλγιο και την Ολλανδία καταγράφεται αποπληθωριστικές κινήσεις στο – 1,7% και – 1% αντίστοιχα, ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε ετήσια αύξηση 1,9%.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα