Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΠανελλαδικές 2022: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους και τα πανεπιστήμια

Πανελλαδικές 2022: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους και τα πανεπιστήμια

Δεύτερες ευκαιρίες και νέα ακαδημαϊκά κριτήρια εισάγονται φέτος για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και υποψηφίους των Πανελλαδικών τον ερχόμενο Ιούνιο του 2022.

Με τις συνέπειες της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής να είναι ακόμα υπό εξέταση, οι φετινοί υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν νέο γύρο αλλαγών για τη διεκδίκηση μιας θέσης όχι μόνο στα ελληνικά αμφιθέατρα αλλά και στα Δημόσια ΙΕΚ.

Διπλό μηχανογραφικό, παράλληλο μηχανογραφικό, νέοι συντελεστές βαρύτητας και διατήρηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με μικρές αλλαγές συνθέτουν τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία εισαγωγής στη μεταλυκειακή και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα πανεπιστήμια καλούνται ακόμα πιο ενεργά φέτος να έχουν λόγο στην επιλογή των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μια θέση στις σχολές και τα τμήματά τους, την ίδια ώρα βέβαια που ο ακαδημαϊκός χάρτης είναι ρευστός, εν αναμονή αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων, αλλά και καταργήσεων.

Οπως και πέρσι, η διαδικασία της μελέτης των υποψηφίων επηρεάζεται ελάχιστα από τις αλλαγές, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στα νέα κριτήρια για την εισαγωγή των εισακτέων αλλά και στις προτιμήσεις των αποφοίτων στο μηχανογραφικό δελτίο.

Επιστροφή Λατινικών
Η μοναδική αλλαγή που αφορά στην εξεταστική διαδικασία προβλέπει αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και επιστροφή των Λατινικών για τους υποψηφίους του Επιστημονικού Πεδίου Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών. Η εξέταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας διήρκησε μόλις δύο χρόνια.

Συντελεστές βαρυτήτας
Η σημαντικότερη αλλαγή στις φετινές Πανελλήνιες προβλέπει ριζική αναδιάρθρωση της διαδικασίας υπολογισμού των μορίων από τους συντελεστές βαρύτητας. Μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι οποίοι υπολογίζονταν για τη διεξαγωγή του μέσου όρου του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του.

Από τον Ιούνιο του 2022, η διαδικασία ανατρέπεται. Τα πανεπιστήμια μέχρι το τέλος Μαΐου καλούνται να έχουν ορίσει τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τμήματος των Μαθηματικών, η διοίκηση μπορεί να επιλέξει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα μαθηματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό (%). Αντίστοιχα, την ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει και το τμήμα Φυσικής.

Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο θα διαμορφώσει τον μέσο όρο επίδοσής του. Για παράδειγμα, τα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών βρίσκονται στο ίδιο επιστημονικό πεδίο (2ο). Μέχρι πέρσι ο υποψήφιος με έναν μέσο όρο, για παράδειγμα, 15,2 διεκδικούσε την εισαγωγή του σε όλες τις σχολές και τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Από φέτος, ο μέσος όρος του θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικεί.

Στην περίπτωση που ένας υποψήφιος έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, ο μέσος όρος του θα διαμορφωθεί βάσει του αυξημένου συντελεστή που έχει ορίσει το τμήμα που διεκδικεί. Αντιθέτως, αν διεκδικεί ένα τμήμα Φυσικής και η επίδοσή του στο εν λόγω μάθημα είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του αυτόματα πέφτει.

Πρακτικά, οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το θεσμοθετημένο χρονοδιάγραμμα, θα γνωρίζουν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων τους συντελεστές βαρύτητας των πανεπιστημίων. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους, οι υψηλές επιδόσεις σε μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή μπορούν να τους εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο τμήμα ή τη σχολή επιλογής τους.

Πάντως, οι διακυμάνσεις για τον μέσο όρο δεν προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι ο συντελεστής ανά μάθημα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%.

Μηχανογραφικό
Με τη νομοθεσία να έχει θεσμοθετηθεί από την περσινή χρονιά, αρκετοί είναι οι παράγοντες που παραμένουν άγνωστοι ακόμα για τους φετινούς υποψηφίους και αναμένεται να γνωστοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών:

– Διπλό μηχανογραφικό: Ο νόμος ορίζει ότι από τον Ιούνιο του 2022 θα προβλέπονται δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Η πρώτη φάση θα προβλέπει περιορισμένες επιλογές, περίπου 10-13 και η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο, δηλαδή στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Στη συνέχεια, όσοι υποψήφιοι έμειναν εκτός μηχανογραφικού, θα έχουν μια “δεύτερη ευκαιρία” να διεκδικήσουν θέσεις χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους με συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας μελετάει τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς η έλευση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από την περσινή της εφαρμογή έχει ήδη οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό επιλογών για υποψηφίους με μέτριες ή χαμηλές επιδόσεις.

– Μηχανογραφικό 2022: Ενα ακόμα μεγάλο ερώτημα για τους φετινούς υποψηφίους είναι το ποιες σχολές και τμήματα θα συνθέτουν το μηχανογραφικό. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται κομβικοί για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με τις συγχωνεύσεις ή ακόμα και τις καταργήσεις τμημάτων να θεωρούνται δεδομένες. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες σίγουρα θα επηρεάσουν τους φετινούς υποψηφίους. Ενδεικτικά, την περασμένη άνοιξη ανακοινώθηκε η κατάργηση τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στο μηχανογραφικό των υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων του 2021.

Παράλληλο μηχανογραφικό: Κι ενώ στην Ανώτατη Εκπαίδευση αναμένονται απώλειες, στο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ θεωρείται δεδομένη η προσθήκη ειδικοτήτων και νέων θέσεων εισακτέων. Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως το επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στις 24 Οκτωβρίου 2021, σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του τον περασμένο Ιούλιο 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες, με τις εγγραφές στα ΔΙΕΚ στις ηλικίες 18-20 να αυξάνονται σε σχέση με το 2020, από 6.715 σε 12.078.

Σε διορθωτικές αλλαγές προχωρούν οι σχολές και τα τμήματα, μετά τα περσινά περιστατικά αστοχίας ακόμα και σε σχολές με υψηλές βάσεις. Η πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ τον περασμένο Ιούλιο ήταν αποκαλυπτική για αρκετά τμήματα τα οποία βρέθηκαν πολύ χαμηλά στη ζήτηση των υποψηφίων, δεν έλειψαν όμως και κάποια περιστατικά που προβλημάτισαν για τις συνέπειές της, όπως στην περίπτωση της Αρχιτεκτονικής Μηχανικών Ξάνθης, όπου το τμήμα έμεινε χωρίς εισακτέους για τη φετινή χρονιά εξαιτίας του υψηλού συντελεστή που έθεσε στο ειδικό μάθημα.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα φέτος στα πανεπιστήμια, όσα θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές αλλαγές, να υποβάλουν νέους συντελεστές, ώστε να μετριάσουν την επίδραση της ΕΒΕ στα αμφιθέατρά τους.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, καθώς προκύπτει από τους συντελεστές που ορίζουν τα πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

,
Διαβάστε Ακόμα