Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΛινού: Πάσχα στο χωριό με μάσκες και αποστάσεις

Λινού: Πάσχα στο χωριό με μάσκες και αποστάσεις

- Advertisement -

Σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Αθήνα Λινού εκτίμησε ότι η πανδημία δείχνει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, τις τελευταίες 3-4 ημέρες ο δείκτης θετικότητας πέφτει, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζουμε να βγαίνουμε από τη φάση της έξαρσης.

Η κ. Λινού επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε μεγάλη άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων λόγω των self test.

«Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε γιατί αυτό που έχει σημασία είναι ο λόγος κρουσμάτων και διενεργούμενων τεστ», λέει η κ. Λινού.

Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση και δεν υπάρξουν προσκόμματα στον εμβολιασμό, το Πάσχα περίπου θα δούμε το δείκτη θετικότητας να πέφτει κάτω από το 4%, το οποίο είναι το όριο συναγερμού.

Σε ερώτησή μας για το αν θα μπορέσουμε να πάμε το Πάσχα στο χωριό, η Αθηνά Λινού έδωσε την εξής απάντηση:

«Ναι θα μπορέσουμε να πάμε αν είμαστε πολύ προσεκτικοί. Απαιτείται μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης. Στο χωριό πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική “φούσκα” μας. Δηλαδή θα μπορούμε να επισκεφτούμε το πολύ άλλο ένα νοικοκυριό. Στους ανοιχτούς χώρους μπορούμε να είμαστε πιο χαλαροί, αρκεί να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις».

Η κ. Λινού πιστεύει ότι τα self test θα λειτουργήσουν θετικά. Ωστόσο, θα προτιμούσε να γίνονταν στους χώρους των σχολείων για να υπάρχει άμεση αντίδραση στην περίπτωση θετικών κρουσμάτων.

Υπογράμμισε δε ότι:

«Τα self test είναι χρήσιμα αλλά δεν αρκούν. Θα έπρεπε να είναι μικρότερος ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις. Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις δύο βδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα που θα είναι κλειστά τα γυμνάσια, για να «σπάσουν» τα τμήματα των λυκείων».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, η κ. Λινού παρατήρησε ότι ορθώς δίνουμε μεγάλη σημασία στις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο εμβολιασμός πρέπει να προσχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή.

Αυτή τη στιγμή είναι εκατό φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς κορωνοϊό από το να αντιμετωπίσει κάποια παρενέργεια του εμβολίου.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες προσαρμογές στις κοινωνικές ομάδες που κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι άντρες κινδυνεύουν λιγότερο από τις παρενέργειες, ενώ οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά μάλλον πρέπει να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο.

Επιπλέον, το εμβόλιο θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν μεγάλη κινητικότητα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της διασποράς.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τον χρόνο επίτευξης της συλλογικής ανοσίας (ανοσίας της αγέλης), η κ. Λινού εκτίμησε ότι με τις σημερινές προβλέψεις για τις παραλαβές των εμβολίων, είναι απίθανο να συμβεί αυτό προς το τέλος του καλοκαιριού.

Το πιο πιθανό είναι να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία προς το τέλος του φθινοπώρου.

Βεβαίως, μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα αν έχουμε και άλλη έξαρση της πανδημίας ή αν είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες από το από το εμβόλιο Johnson & Johnson ή γίνουν αποδεκτά το ρωσικό και το κινέζικο εμβόλια.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα