«Είναι πολύ πιθανό να δούμε εικόνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανάλογες με εκείνες στο δεύτερο και τρίτο κύμα, διότι αυτό, που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ανεμβολίαστοι δεν παίρνουν απολύτως κανένα μέτρο προστασίας ή και αυτοί που έχουν κάνει μια δόση γιατί έχει περάσει το μήνυμα ότι δεν κινδυνεύουμε, μπορούμε να απολαύουμε τις διακοπές μας, μπορούμε να βγούμε, μπορούμε να έχουμε ακόμα και συνύπαρξη σε κλειστούς χώρους χωρίς τήρηση αποστάσεων και σαφώς χωρίς μάσκες. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης μαζί με το γεγονός ότι έχουμε ένα στέλεχος εξαιρετικά μεταδοτικό.»
Τα παραπάνω ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Λινού μιλώντας σήμερα στο Radio North 98, ενώ για το θέμα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε τα εξής:
«Το 2011-2012 σε μελέτη για την υποχρεωτικότητα, όταν φοβόμασταν τότε για πανδημία γρίπης, σε 5.500 λειτουργούς υγείας απ΄όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το 80% των γιατρών είχε ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, το 60% των νοσηλευτών ήταν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και περίπου το 70% άλλων ανθρώπων που δούλευαν στο νοσοκομείο. Αλλά αυτό που ήταν πολύ ενδιαφέρον ήταν ότι ακόμα και οι ίδιοι που έλεγαν να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός, σε εμβόλια που ήταν υποχρεωτικά για τη θέση που κατείχαν στο νοσοκομείο δεν είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Επομένως η υποχρεωτικότητα μπορεί και να μην αποδώσει, θα απέδιδαν ίσως άλλες μέθοδοι. Μπορούν δηλαδή όσοι δεν εμβολιαστούν να αποκλειστούν από ορισμένες δραστηριότητες, αν ο αριθμός τους δεν είναι πολύ μεγάλος. Μπορούν να πάνε ακόμη και σε άλλες υπηρεσίες εκτός νοσοκομείου. Το θέμα είναι εάν θα έχουμε επάρκεια αυτών, που χρειαζόμαστε από τους εμβολιασμένους.»
Στο δε ερώτημα, τι περιθώρια υπάρχουν πρόσληψης προσωπικού με προϋπόθεση τον εμβολιασμό σ` αυτές τις περιπτώσεις, η κ. Λινού απάντησε: «Εκεί θα μπορούσε αυτό να γίνει γιατί είναι μια διαδικασία, στην οποία μπορεί να είναι μέσα στα κριτήρια πρόσληψης ο εμβολιασμός».